În încercarea de a crește rata de vaccinare în rândul populației, medici specialiști au răspuns astăzi întrebărilor părinților privind vaccinarea anti-covid în rândul copiilor și adolescenților. La dezbaterea organizată de Guvern au participat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, dar și reprezentanți ai părinților, medicilor de familie, si pediatrilor. Cea mai frecventă îngrijorare a părinților este legată de efecte adverse.
Toți medicii prezenți la dezbatere au vorbit și în calitate de părinți și au împărtășit emoțiile pe care le-au avut când și-au imunizat copiii.
Medicul pediatru Mihai Craiu le spune părinților cum să ia decizia privind vaccinarea anti-covid a copiilor: „Și eu am fost emoționat în momentul în care al nostru copil ne-a întrebat ce să facă. Ceea ce vreau să-i sfătuiesc pe părinți înainte de a lua o decizie este să se uite la fapte, la cifre și la riscuri. Nu la voci stridente, nu la cel care țipă mai tare”.
Medicul Valeriu Gheorghiță, prezent la dezbatere, a subliniat că este foarte important ca și părinții să se vaccineze, nu doar copii: „Impactul pe transmitere va fi mult mai redus dacă avem o rată crescută de vaccinare la grupa de vârstă 5-11 ani, însă cu o rată mică de vaccinare în populația adultă”.
Iar medicul de familie, Valeria Herdea își sfătuiește colegii, cum să le răspundă părinților când le cer sfatul legat de vaccinarea copiilor: „Va trebui cumva să-i aduci pe toți la un numitor comun, să le respecți credințele, temerile și să încerci să le fii alături. Nu poți decide pentru ei, dar îi poți împuternici să decidă corect”.
Președintele federației asociațiilor de părinți, Iulian Cristache a povestit experiența sa personală, când fiica sa de 16 ani nu a vrut să se vaccineze: „După o lună de zile, lăsând-o și văzând că nu-și dorește acest lucru, am sunat un profesor-doctor de la București. În 3-4 minute a convins-o. A venit cu niște argumente pertinente astfel încât copilul și-a dat seama că nu trebuie să se uite doar pe rețelele de socializare doar în „gura” – cu ghilimele de rigoare – unor colegi, astfel încât vaccinul o poate ajuta”.
La rândul său, medicul pediatru neurolog Dana Craiu a răspuns unor întrebări legate de riscul vaccinări în cazul copiilor cu boli severe cum ar fi epilepsie sau boli autoimmune: „În acest moment, indicația peste tot în lume este pentru pacienții cu epilepsie incluzând și pacienții cu boli grave, să se vaccineze, să nu facă selecție de vaccinuri, să se vaccineze cu toate vaccinurile
Guvernul se așteaptă ca sub 20% dintre copiii sub 12 ani să fie vaccinați în țara noastră până în 2023, potrivit într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, elaborat de Ministerul Sănătății in noiembrie.
Sursa foto: Unsplash / Mat Napo
Citește și: SUA: 73% din cazurile noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt cu tulpina Omicron | AUDIO
Autor: Alexa Stănescu