Impozitul pentru apartament ar putea crește în Capitală și cu 100 de lei – dacă s-ar aplica amendamentul depus la Ordonața privind taxele, aflată acum la Senat. Acest amendament prevede ca valorile impozabile să crească cu aproape 50 de procente.
Au fost făcute mai multe simulări în urma amendamentului care va fi dezbătut la Senat. Am ales exemplele publicate de fostul președinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România – Adrian Vascu.
Cât crește impozitul pentru un apartament de 99 de metri pătrați, în București, zona A, în bloc construit în 1950
Acesta susține că pentru un apartament din București, zona A, etajul trei – construit în 1950 cu o suprafață de 99 de metri pătrați – impozitul anual este acum de 204 lei.
Odată cu creșterea valorii impozabile și dacă se menține cota de impozitare de 0,1% – proprietarul va plăti un impozit de 307 lei.
Cât crește impozitul pentru o casă din Cluj Napoca de 295 de metri pătrați
Un alt exemplu: o casă din Cluj Napoca, de 295 de metri pătrați – aici impozitul plătit ar urma să crească de la 958 de lei la 1437 de lei. Ar putea crește impozitul și pentru spațiile comerciale aflate la parterul blocurilor.
Gabriel Biriș: „Impozitul se calculează în funcție de tipul clădirii, de suprafață și de rangul localității și zona în cadrul localității”
L-am rugat pe analistul economic – Gabriel Biriș să explice calcul impozitului pe proprietate plătit de români și cum influențează această creștere a valorii impozabile.
„Impozitul se calculează în funcție de tipul clădirii, de suprafață și de rangul localității și zona în cadrul localității. Sunt niște coeficienți de ajustare. Creșterea cu 50% a valorilor impozabile pe metrul pătrat înseamnă că impozitele vor crește cu 50% pentru toți proprietarii de locuințe în România. Valoarea impozabilă este înmulțită cu cota de impunere ca să obținem impozitul”, a explicat Gabriel Biriș.
Gabriel Biriș: „Aveau posibilitatea să strângă mai mulți bani la bugetele locale aprobând o cotă mai mare”
Autoritățile locale au nevoie de bani – dar puteau să aleagă o altă variantă, prin creșterea cotei de impozitare, care poate fi între 0,08 la sută 0,2 la sută.
„Aveau posibilitatea să strângă mai mulți bani la bugetele locale aprobând o cotă mai mare. Numai că de ce să-și asume ei răspunderea, primarii, și să nu dea vina pe cei de la București”, a mai spus Gabriel Biriș.
Inițial – prin ordonanța de urgență aprobată de guvern – se lua în calcul grila notarială. Guvernanții și-au dat seama că acest lucru este greu de aplicat. Dezbtarerile vor continua la Senat, iar apoi vor trece la Camera Deputaților.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Premierul Ciucă, despre majorarea impozitelor locale cu 50%: Decizia a fost luată în coaliţie