Confidenţialitate

Impozitul pe gospodărie și consultanții fiscali: ANAF recunoaște că nu are suficienți angajați

Ministerul de Finanțe vrea să angajeze 35 de mii de consultanți fiscali care să ne ajute să ne declarăm veniturile, în cazul în care se trece la impozitarea pe gospodărie.

De unde vor fi luați specialiștii?  – posibil de la ANAF, spunea ieri ministrul de resort Viorel Ștefan.

Numai că șeful Fiscului anunță astăzi că instituția funcționează deja cu deficit de personal, așadar nu poate pune la dispoziția Ministerului un număr  atât de mare de angajați.   În plus, un inspector nu poate fi, în același timp,  și consultant.

Globalizarea veniturilor

Impozitul pe gospodărie: iată, așadar, noua idee a guvernanților – un proiect care ar putea fi implementat chiar de anul viitor.

Ce știm până acum: un grup de persoane – înrudite sau nu – care declară că au un patrimoniu comun se pot înregistra la Fisc pentru a plăti un impozit calculat din media veniturilor pe care le încasează.

Din această sumă – pot exista și deduceri: pot fi scăzute, spre exemplu, contribuțiile la sănătate, asigurările medicale sau taxele școlare ale copiilor – acolo unde e cazul.

Ministrul de Finanțe spunea miercuri că nu e vorba de o povară birocratică – pentru că statul va angaja 35.000 de consultanți fiscali care ne vor ajuta să întocmim dosarul pentru Fisc.

De unde vor fi luați acești consultanți?: președintele ANAF – Bogdan Stan – a fost întrebat dacă instituția pe care o conduce poate asigura personalul.  Ar putea inspectorii fiscali să devină consultanți fiscali, însă? Iată ce spune șeful Fiscului.

ANAF are, în momentul de față,  aproximativ 25.000 de angajați, suntem subdimensionați cu 3.000. Practic, avem alocate 28.000 de posturi”.

Un inspector fiscal nu poate să fie și consultant fiscal – ar fi un conflict de interese, conform legii funcționarului public. Dacă se va lua o altă decizie în acest sens, în sensul schimbării cadrului legislativ, rămâne de văzut”, a adăugat Bogdan Stan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul în care se va trece la impozitul pe gospodărie din 2018, veniturile pe anul viitor, spre exemplu,  vor trebui declarate până în luna mai a anului 2019.

Deocamdată, așa cum spuneam, nu este un proiect final.

Guvernanții promit însă un lucru:  de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit scade de la 16 la 10 la sută. Pentru cei cu venituri sub 2 mii de lei – cota va fi zero.