Majoritatea primăriilor au mărit de la 1 ianuarie anumite taxe și impozite locale pentru firme și persoanele fizice, ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal.
Pe de o parte, pentru a acoperi diferența din cota care revenea administrațiilor locale din impozitul pe venit, ca urmare a reducerii acestuia de la 16 la 10 %.
Pe de altă parte, primăriile au mărit taxele și impozitele pentru a putea acoperi creșterile salariale care se aplică începând tot cu 1 ianuarie, potrivit Legii salarizării unitare.
Și, nu în ultimul rând, pentru a acoperi pierderile cauzate bugetelor de mutarea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.
Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, „trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat generează creșterea taxelor și impozitelor locale în multe localități, cu afectarea semnificativă a mediului de afaceri și a IMM-urilor” .
În unele orașe, cum este Constanța, anumite taxe pentru firme ar urma să crească și de 40 de ori.
Pe de altă parte, o creștere de 40% a taxelor pe clădiri ar putea să însemne costuri majorate cu mii de euro pe an pentru o firmă mijlocie care deține imobile.
CONSTANȚA
Deși societatea civilă a protestat, la Constanța, pe motiv că mărirea exagerată a taxelor și impozitelor va fi o frână în dezvoltarea orașului, consilierii locali au decis altfel.
Pentru 2018, impozitul pe casă crește cu 25 de procente, concesiunea pe locul de veci se majorează cu 400% iar taxa pentru ridicarea gunoiului ajunge la 60 de lei pe an de persoană, cu 60% mai mare decât anul trecut.
Afectați în 2018 sunt și micii afaceriști și asociațiile profesionale pentru că s-a decis majorarea cu 100% a impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidențiale.
ARAD
Consiliul Local Arad a aprobat, în decembrie, creşterea cu 25 la sută a impozitelor pe locuinţe şi cu circa 5 la sută a celor pe terenuri.
USR Arad a anunţat că a atacat în instanţa decontecios administrativ creşterea, pe motiv că s-ar fi făcut ilegal, fără afişarea proiectului la sediul primăriei şi pe site-ul instituţiei cu cel puţin de 30 de zile lucrătoare înainte de a fi votat. Mai exact, proiectul a fost votat după 9 zile lucrătoare.
După dezbaterea publică organizată, în cursul lunii decembrie, primarul municpiului Arad, Gheorghe Falcă, declara că “în condiţiile în care bugetul local va fi afectat în 2018 pe de o parte, de modificările Codului Fiscal, iar pe de altă parte de lipsa alocărilor financiare de la Guvern, municipalitatea a trebuit să găsească o soluţie pentru a nu împiedica dezvoltarea oraşului.”
Primarul spunea că nu crede că autorităţile îşi permit, ca în situaţia de criză a României, să ridice impozitele la persoanele juridice pentru că acestea generează locuri de muncă şi trebuie avut grijă de de mediul de afaceri.
În schimb, au fost crescute impozitele pentru persoanele fizice, care au avut aceleaşi impozite de trei ani de zile, edilul menţionând că îşi asumă creşterea.
În plus, din acest an, şi autorităţile locale din Arad vor aplica supraimpozitarea de până la 500 de la sută pentru clădirile dărăpănate şi terenuri neîngrijite, având în evaluare câteva zeci de cazuri.
NEAMȚ
Locuitorii din Piatra Neamț vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru plata dărilor către stat.
Conducerea Primăriei Piatra Neamţ a anunţat că, din luna ianuarie 2018, cresc taxele şi impozite, iar consilierii locali au aprobat în ultima şedinţă majorări de până la 15%.
De asemenea și la Roman taxele au fost majorate: cu 20 de procente .
Principalul motiv al acestei creşteri este decizia Guvernului de modificare a Codului Fiscal, care afectează administraţiile locale din toată ţara.
TELEORMAN
La Alexandria singurul impozit care a crescut în acest an este impozitul pe clădiri pentru firme.
Vorbim despre o creștere substanțială, antreprenorii din municipiu fiind obligați acum să plătească cu 150% mai mult pentru a-și achita obligațiile față de bugetul local.
CĂLĂRAȘI
Locuitorii din Călărași vor plăti de luna aceasta mai mulți bani pentru impozite locale.
Taxele se majorează cu 4%, propunerea fiind făcută de un consilier local.
De asemenea, firma care asigură salubrizarea orașului cere o majorare cu 2 lei a tarifelor pentru curățenie.
Astfel, impozitul pentru un apartament cu 2 camere situat in Călărași crește de la 160 de lei, cât este în prezent, cu 4 % după majorare.
Regula se aplică și în cazul terenurilor sau al automobilelor. Tot la Călărași, firma care asigură salubrizarea vrea tarife mai mari cu 2 lei.