Confidenţialitate

Ministerul Finanțelor analizează introducerea impozitului progresiv. Cum s-ar aplica treptele de impozitare, potrivit Băncii Mondiale | AUDIO

Ministerul Finanțelor face o analiză privind introducerea impozitului progresiv. Acest lucru ar presupune ca impozitul pe venituri să se aplice în trepte, în funcție de 3 sau mai multe praguri. O idee susținută în ultima vreme de șeful Guvernului.

Secretarul de stat Alin Andrieș din Ministerul de Finanțe în „Conferința anuală de Taxe” , organizată de un grup de consultanță privind fiscalitatea: Ministerul face o analiză a sistemului fiscal

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Și, cum a declarat domnul ministru Boloș este un an în care nu vor avea loc creșteri de taxe și impozite – o pace fiscală din această perspectivă și nu ne propunem anul acesta să modificăm semnificativ. La nivelul Ministerului are loc o analiză a sistemului fiscal. Avem în Planul Național de Reziliență o reformă fiscală importantă, este un obiectiv Milestone care trebuie îndeplinit și anticipăm că va fi în anul 2025, fiindcă este parte din cererea de plată numărul 4 împreună cu alte reforme semnificative”, a declarat Secretarul de stat Alin Andrieș din Ministerul de Finanțe.

Un raport al Băncii Mondiale, realizat pentru Guvern și finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență recomandă introducerea cotei progresive de impozitare, pentru a strange mai mulți bani la buget – ca măsură complementară taxelor introduse de la 1 ianuarie.

Între scenarii: pentru persoanele fizice, să fie introduse 3 trepte de impozitare , de 10, 20 și 25 la sută

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Partea aceasta de digitalizare va rămâne un laitmotiv al anului 2024, pregătind anul 2025, în care trebuie, conform Planului Național de Redresare să luăm o serie de măsuri în perspectivă fiscală, fiindcă 27% venituri fiscale în produs intern brut este un nivel nesustenabil pe termen mediu, pentru a putea oferi servicii publice de calitate și, să spunem, unui număr cât mai mare de beneficiari”, a precizat secretarul de stat Alin Andrieș.

Cum s-ar aplica aceste impozite în trepte, potrivit propunerii Băncii Mondiale: 10% pentru veniturile de până la 42.000 RON pe an; 20% pentru veniturile cuprinse între 42.000 și 100.000; și 25% pentru veniturile de peste 100.000 pe an.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Sănătății: Registrul bolilor rare va fi înființat anul acesta. Copiii, testați pentru depistarea anumitor boli din prima zi de viață | AUDIO