O nouă taxă propusă la Parlament provoacă un val de critici. Mai mulți senatori și deputați – inclusiv de la PNL, dar și neafiliați au depus o inițiativă legislativă care prevede un impozit de 10% pentru pensiile care trec de 4000 de lei. Este, de fapt, o contribuție de 10 procente la Sănătate din sumele care depășesc pragul de 4000 de lei.
Anton Hadăr, liderul Federației sindicale „Alma Mater” din învățământul universitar: „La urma urmei, pensionarii au plătit contribuțiile la stat”
„Pe lângă impozitarea de 10% care se aplică peste 2000, se propunea ca peste 4000 de lei să se mai aplice încă o nouă oprire de 10%. Ministrul Muncii a anunțat sindicatele că o asemenea măsură nu va fi aprobată, chiar dacă inițiativa a fost semnată și de parlamentari ai puterii. Ori, lucrul acesta este lămurit de Curtea Constituțională și nu știu de ce au mai încercat să facă așa ceva. La urma urmei, pensionarii au plătit contribuțiile la stat. Cele pe care le plătim noi astăzi, adică contribuții la Sănătate, la pensii și mai există și un impozit azi. Nu am înțeles. Cred că cel mai mult nu au înțeles ei de ce au făcut acest proiect la care cred că au aderat și oameni importanți, foști prim-miniștri”, a spus Anton Hadăr.
Măsura a mai fost în vigoare, dar a fost declarată neconstituțională pentru că decizia s-a luat prin ordonanță de urgență și nu prin lege
Acum, la Senat, se află depus un proiect de lege.
„Am discutat cu doamna ministru ieri de câteva ori și mi-a spus că acest proiect nu este susținut de către Guvern, cu atât mai mult de Ministerul Muncii. Într-un fel, m-a asigurat că nu ar putea să treacă acest proiect. Cred că și-au dat seama că nu au de ce să facă așa ceva, mai ales într-un an în care cresc pensiile și pe de altă parte să le iei din pensii ar fi rușinos și necugetat din toate punctele de vedere”, a mai spus Anton Hadăr.
Această nouă taxă de 10% vine după controversa taxei pe concediul medical, tot de 10 procente.
De ce plătim de mai multe ori astfel de contribuții către Asigurările de Sănătate, întreabă retoric opoziția
„Practic, românii contribuie cu 10% în fiecare lună la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Și nu o fac doar o dată, o fac de multiple ori. Plătesc 10% din salariu, din chirii, din venituri în agricultură. Plătesc 10% pe bonurile de masă sau chiar 10% din concediile medicale. Practic, orice venituri obțin sunt taxate cu 10% pentru sănătate, dar când vine vorba să aibă acces la servicii de sănătate aici trebuie să mai plătească o dată”, a spus Cristina Prună.
Deși plătim contribuții repetate către Asigurările de Sănătate, listele de așteptare sunt o regulă când vine vorba să ne programăm pentru analize sau pentru tratament, iar multe servicii se oferă doar contra-cost chiar și la stat – mai arată opoziția.
„De multe ori, dacă merg la un spital privat sau chiar să mai dea prin acele plăți informale la stat încă o paltă. Programările de multe ori nici măcar nu se pot face la spitale de stat. Vedem și auzim lucrul acesta. Chiar personal mi s-a întâmplat să nu avem acces la acele analize medicale tocmai pentru că s-au terminat fondurile. S-a atins acel plafon de la Casă și vedem cum mulți pacienți sunt lăsați pe dinafară”, a mai spus Cristina Prună.
Să amintim: La Camera Deputaților este așteptat votul final privind eliminarea taxei de 10% pe concediul medical, anulată deocamdată la Senat.
Sursa foto: Shutterstock