Confidenţialitate

Importanța testelor de screening în depistarea precoce a afecțiunilor

Sănătatea este foarte importantă și tocmai de aceea trebuie să te asiguri că tratezi afecțiunile care apar încă din stadiu incipient. Anumite afecțiuni sunt asimptomatice și nu se manifestă decât atunci când este prea târziu sau când tratamentul este mai costisitor și recuperarea mai îndelungată.

Testele de screening sunt investigații de rutină care se efectuează pentru depistarea unor afecțiuni și sunt esențiale în monitorizarea stării de sănătate a pacientului. Descoperirea precoce a bolilor înainte de apariția simptomelor și aplicarea unui tratament ajută la creșterea calității vieții și la vindecarea afecțiunii, eliminând posibilele complicații.

Afecțiuni frecvente identificate prin teste de screening

  • Hipertensiunea arterială (măsurarea tensiunii arteriale): screeningul constă în măsurarea tensiunii arteriale, în funcție de vârstă.
  • Obezitatea (determinarea indicelui de masă corporală): este important acest screening pentru că sunt numeroase afecțiuni agravate de surplusul de greutate.
  • Dislipidemia (determinarea profilului lipidic: colesterol „bun”, colesterol „rău”, colesterol total, trigliceride): valorile ridicate ale colesterolului pot crește riscul de boală de inimă.
  • Diabetul (determinarea glicemiei): după vârsta de 45 de ani, screeningul de diabet zaharat este recomandat la fiecare 3 ani sau ori de câte ori recomandă medicul, în funcție de istoricul medical al pacientului. Screeningul constă în măsurarea glicemiei.
  • Cancerul colorectal (colonoscopia): este o formă agresivă de cancer. Poate fi identificat la timp cu ajutorul colonoscopiei.
  • Cancerul de piele: melanomul este o formă foarte agresivă de cancer de piele, dar dacă este diagnosticat în fazele incipiente se poate vindeca. Screeningul se recomandă după vârsta de 18 ani și constă în: examenul clinic al pielii efectuat de către dermatolog și examinarea pielii cu ajutorul unui dermatoscop (dermatoscopie).

 

Teste de screening recomandate femeilor

  • Screening de cancer mamar: cancerul de sân este o afecțiune care se poate vindeca dacă este identificată în stadii incipiente. Screeningul constă în efectuarea unei mamografii o dată la 2-3 ani, control ginecologic, autopalparea sânilor în fiecare lună.
  • Screening de col uterin: constă în principal în 2 teste, testul Papanicolau și testul genetic (poate depista infecția cu virusul Papiloma uman). Ambele teste sunt recomandate după vârsta de 30 de ani cel puțin o dată la 5 ani, dar specialiștii spun că aceste teste trebuie făcute o dată la 3 ani.
  • Screening pentru osteoporoză: se realizează prin osteodensitometrie, o metodă radiologică cu ajutorul căreia este determinată densitatea minerală osoasă. Osteodensitometria se face o singură dată și în funcție de rezultat medicul poate stabili tratamentul sau poate recomanda alte investigații. Osteodensitometria este necesară tuturor femeilor care au împlinit vârsta de 65 de ani sau celor care au intrat la menopauză și prezintă factori de risc.
  • Incompatibilitate de Rh (în sarcină): în timpul sarcinii sau în timpul nașterii, sângele bebelușului poate ajunge în contact cu sângele mamei. Dacă mama este Rh pozitivă nu există risc de incompatibilitate. Dacă însă mama este Rh negativă, iar copilul Rh pozitiv, sistemul imunitar al mamei produce anticorpi anti-Rh. Problema cea mai mare apare la o a doua sarcină, pentru că dacă bebelușul este Rh pozitiv, anticorpii produși anterior de corpul matern vor distruge globulele roșii ale copilului, ceea ce poate duce la instalarea anemiei fetale. Asta înseamnă că bebelușul poate avea nevoie de transfuzie de sânge intrauterin pentru a supraviețui.

 

Teste de screening recomandate bărbaților

  • Screening de cancer de prostată: orice bărbat trecut de 50 de ani ar trebui să discute cu medicul urolog despre cancerul de prostată, cum se poate depista afecțiunea, care sunt riscurile, dar și avantajele screeningului. Bărbații care au cazuri de cancer de prostată în familie ar trebui să înceapă testarea chiar și mai devreme, în jurul vârstei de 40 de ani.

 

Este important de știut că prevenția este cea mai bună metodă prin care ne putem bucura de o viață sănătoasă.

Sursa foto: Shutterstock