Confidenţialitate

Împăratul Franz Iosif I despre Băile Herculane: “cea mai frumoasă staţiune de pe continent” – GALERIE FOTO

Băile Herculane, staţiunea considerată de către romani un “dar al zeilor”, este aşezată într-o vale străjuită de Munții Cerna.

Povestea Băilor Herculane începe cu aproape două mii de ani în urmă, fiind una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume şi, totodată, cea mai veche din România, prima menţiune datând din anul 153 d. Ch.

Romanii care au ajuns în Dacia, au fost impresionați de puterea tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei şi le-au închinat aici un adevărat cult balnear.

statuie hercules

Statuia lui Hercules din Băile Herculane, turnată în bronz în anul 1847 de maeștrii Ramelmayer și Glantz din Viena

Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Din timpul romanilor au rămas apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate în semn de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.

apeduct roman (3)

Apeductul roman era destinat transportului apei termale de la unul dintre izvoarele din zona Băii Romane la Baia Apollo.

apeduct roman (2)

În perioada civilizaţii romane, staţiunea de pe Valea Cernei, purta numele “Ad Aquas Herculi Sacras Ad Mediam” (“Apele Sfinte ale lui Hercules de la Mehadia”), şi a constituit un punct de atracţie pentru aristocraţia Romei Antice.

baile romane imperiale

Băile Imperiale Romane, fondate de împăratul Traian, sub numele de Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras) în anul 102 d. Ch. 

hotel roman (1)

Băile Imperiale Romane sunt funcţionele şi astăzi.

După anul 1700 începe istoria modernă a Băilor Herculane, din timpul Imperiului Austriac.

baile herculane (3)

În această perioadă se construiesc multe edificii în stil baroc austriac şi se modernizează băile.

baile imperiale (2)

Băile Imperiale Austriece, exterior 

În anii 1800, după prima fază de construcţie a Centrului Imperial Istoric din Băile Herculane, împăratul Austriei, Franz Iosef I, spunea: “Acum, în această vale a Cernei există cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta, cunoscută ca Sisi, scria în jurnal său că “Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare”.

baile imperiale interior

 

baile imperiale interior (1)

Băile Imperiale Austriece, interior – Fântâna arteziană, urmă a gloriei de altă dată a acestei vestite staţiuni

SONY DSC

Băile Imperiale Austriece, interior – Fântâna arteziană şi candelabrul, urme ale gloriei de altă dată a acestei vestite staţiuni

SONY DSC

Băile Imperiale Austriece, interior – Balconul şi tavanul, urme ale gloriei de altă dată a acestei vestite staţiuni

După 1852, staţiunea cunoaşte o perioadă de înflorire, când se construiesc băi luxoase, restaurante sau vile, proiectate de arhitectul curtii imperiale austriace Wilhelm Doderer.

statuie baile herculane (5)

Astăzi, după mai mulţi ani în care staţiunea a fost uitată, Asociaţia Pro Turism promovează zona şi încearcă să revitalizeze turismul balnear prin diverse conferinţe pe care le organizează anual la Băile Herculane.