În ultimii 50 de ani, în urma activităților omului – în special arderea combustibililor fosili, s-au emis cantități suficiente de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră pentru a afecta clima.
Fiecare dintre ultimele 3 decenii a fost mai cald decat orice deceniu precedent, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Nivelului mărilor este în creștere, ghețarii se topesc și tipurile de precipitatii se schimbă, iar fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense si frecvente.
Dar care este impactul schimbărilor climatice asupra sănătății?
Deși încălzirea globală ar putea aduce uneori unele beneficii, cum ar fi mai puține decese pe timpul iernii in zonele cu clima temperată, efectele generale asupra sănătății a unui climat în schimbare sunt mai degrabă negative. Schimbările climatice afectează factorii sociali și de mediu ce influențează sănătatea – aerul curat, apa potabilă sau alimentele suficiente.
Temperaturile extreme de ridicate ale aerului contribuie direct la decesele prin afectare cardiovasculară și respiratorie, în special în rândul persoanelor în vârstă. De exemplu, conform unor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul valului de căldură din vara anului 2003 din Europa, au fost înregistrate mai mult de 70 000 de decese față de anii precedenți. Iar numărul acestora este în creștere.
Temperaturile ridicate, de asemenea, cresc nivelurile de poluanți din aer care exacerbează bolile cardiovasculare și respiratorii.
Polenul și alți aeroalergeni sunt, de asemenea, întâlniți la niveluri mai mari la temperaturi extreme. Astfel se poate declansa astmul, care afecteaza aproximativ 300 de milioane de oameni în întreaga lume. Se estimează că temperaturile din ce în ce mai mari vor crește numărul cazurilor de astm diagnosticate.
Alături de activitățile autorităților, stă și în puterea noastră, a fiecărei persoane, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a aduce importante beneficii sănătății. De exemplu, nu uitați că atunci când vremea o permite, bicicleta sau mersul pe jos sunt alternative la utilizarea vehiculelor personale.
FOTO: mocho/ Shutterstock