Confidenţialitate

Impactul pandemiei asupra învățământului este mai serios decât se estima inițial, arată un raport al Băncii Mondiale, UNESCO și UNICEF

Potrivit documentului, în țările cu venituri mici și medii va crește numărul copiilor care la vârsta de 10 ani nu sunt în stare să citească și să înțeleagă un text.

După aproape 2 ani de la debutul pandemiei de coronavirus, unitățile de învățământ rămân închise pentru milioane de copii din întreaga lume și s-ar putea ca unii dintre ei să nu se mai întoarcă niciodată la școală, avertizează reprezentanții Băncii Mondiale.

Ei spun că pierderile suferite de copii sunt inacceptabile și pot avea efecte devastatoare asupra productivității, asupra veniturilor și bunăstării acestor generații.

Tinerii riscă astfel să piardă aproape 17.000 de miliarde de dolari din venituri din cauza închiderii școlilor, ceea ce înseamnă aproape 14% din Produsul Intern Brut global.

În țările cu venituri mici şi medii, ponderea copiilor în vârstă de 10 ani care nu erau în stare să citească și să înțeleagă un text simplu ar putea să ajungă la aproape 70%, de la 50%, cât era înainte de pandemie.

Criza sanitară a adâncit inegalitățile din educației și cei mai afectați au fost copiii din familii cu venituri mici și cei cu dizabilități.

Raportul mai arată că școlile trebuie să rămână deschise și subliniază că, deși guvernele au adopat măsuri de ajutor excepționale pentru a face față pandemiei, mai puțin de 3% din fonduri au revenit educației.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: Coaliția de guvernare ar urma să decidă cum va fi folosit certificatul COVID la locul de muncă. PSD are o variantă proprie de proiect | AUDIO