Confidenţialitate

Impactul caniculei asupra culturilor agricole. Președintele Asociației Forța Fermierilor: Efectele sunt în cascadă, și economic și social. Trebuie gândit un sistem de gestiune a riscului de secetă | AUDIO

Perioada extinsă de caniculă are efecte catastrofale pentru culturile agricole care nu beneficiază de sisteme de irigații. În sudul și estul țării, suprafețe întregi cultivate cu porumb sunt distruse și aproape la fel de afectate sunt și culturile de floarea soarelui, a spus la Europa FM, Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor: „Din păcate, nici măcar în zonele în care sunt irigații nu cred că se poate iriga suficient din cauza temperaturilor foarte mari”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Macovei:Cultura de porumb acolo unde este neirigat, mai ales în zona de est și de sud Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia. Suprafețe însemnate sunt calamitate, chiar spre 100%. Adică, de pe multe hectare nu se va putea recolta mai nimic. La floarea soarelui – 90% sau 80%, în aceeași situație”.

Florentina Mihăiță: Sectorul legumelor ar fi mai ferit?

Vlad Macovei: „Sigur, dacă nu vorbim de legumele în câmp, da, în spații protejate situația este mai bună. Dar vă dați seama, dacă sunt 40 de grade în câmp deschis ce temperatură este în solar. Din păcate, nici măcar în zonele în care sunt irigații nu cred că se poate iriga suficient din cauza temperaturilor foarte mari”.

Vlad Macovei: „Efectele sunt în cascadă și pe toate zonele: și economic și social”

Și sectorul zootehnic are de suferit, deoarece canicula a pârjolit suprafețele cultivate cu plante pentru furaje, mai spune Vlad Macovei. Acesta atrage atenția că efectele se vor resimți și pentru populație, prin creșteri de prețuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru piața din România, există o presiune: în momentul în care scade oferta, evident că prețurile vor crește. Pe de altă parte, vorbim de o destabilizare în continuare a situației fermierilor români. Vorbim de riscul de a depopula și mai tare mediul rural. Efectele sunt în cascadă și pe toate zonele: și economic și social”, a mai spus Vlad Macovei la Europa FM.

Președintele Asociației Forța Fermierilor: „Trebuie gândit, la nivel național, un sistem de gestiune a riscului de secetă”

Agricultorii cer continuarea investițiilor în sistemul de irigații și propun înființarea unui sistem național de gestiune a riscului de secetă. De altfel, această propunere a fost deja prezentată Ministerului Agriculturii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Trebuie gândit, la nivel național, un sistem de gestiune a riscului de secetă. O soluție astfel încât aceste despăgubiri să nu mai fie neapărat din bugetul de stat, din bani publici. Sigur, pentru anul acesta va trebui găsită o soluție pentru plata despăgubirilor de la buget. Un asemenea sistem de asigurare pe scară largă împotriva riscului de secetă nu poate fi făcut decât în sistem național, un sistem în care oricum trebuie să existe și o contribuțiea fermierilor și o contribuție de la bugetul de stat; sunt și bani europeni care pot fi folosiți. Un sistem de asigurare obligatoriu de tipul asigurării pentru locuințe. Sigur, cu specificul de rigoare al agriculturii”, a mai explicat Vlad Macovei la Europa FM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Canicula se intensifică în România luni și marți. ANM: Acesta este vârful. De joi, temperatura este mai moderată în jumătatea nordică a țării | AUDIO | GALERIE FOTO