Au mai rămas câteva zile până la închiderea expoziției Brâncuși de la Timișoara. Și în fiecare zi, zeci de persoane venite din întreaga țară stau la coadă în fața Muzeului de Artă din oraș și încearcă să obtină bilete pentru a viziona operele de artă ale marelui artist. Asta chiar dacă organizatorii au anunțat încă de acum trei saptamâni că expoziția este sold out.
Peste 100.000 vizitatori au trecut până acum pragul Muzeului de Artă din Timișoara pentru a vedea în premieră operele lui Constantin Brâncuși. Este cea mai vizionată expoziție de la înființarea instituției de cultură din Timișoara.
Încă de la deschiderea expozitiei, organizatorii, Consiliul Județean Timiș și Fundația Art Encounter au stabilit ca biletele să poată fi achizițonate online. Mai mult, în fiecare primă miercuri din lună, accesul în muzeu să fie gratuit. A fost organizat și un maraton de 24 de ore pentru vizitarea expoziției, care însă nu s-a bucurat de foarte mult succes. Acum însă, pe ultima sută de metri, când mai sunt câteva zile până la închidere, sute de români vor să vadă lucrările marelui artist.
Conducerea Muzeului a anunțat că încearcă să suplimenteze biletele și să le vândă și la intrarea în clădirea Palatului Baroc. 360 de asemenea tichete au fost puse la dispoziție sâmbătă și duminică, dar numărul mare de solicitanți a făcut ca acestea să fie epuizate în doar o oră. Oamenii au plecat nemulțumiți. Reprezentanții Muzeului de Artă au încercat să le explice că au avut 4 luni timp să vizioneze expoziția, iar faptul că nu se poate vinde un număr mare de bilete zilnic este legat de condițiile de acces. Sălile de expunere au parte de un control microclimatic foarte strict, cu temperatura și umiditatea controlate și cu un numar maxim de vizitatori în săli.
Expoziția a fost deschisă în 30 septembrie și își va închide porțile pe 28 ianuarie. Ea a inclus peste 100 de lucrări, dintre care 22 de sculpturi ale marelui artist. Operele de artă au fost aduse de la Centrul Pompidu din Paris, Galeria Tate din Londra si Fundatia Guggenheim din Veneția. „Măiastra”, „Piatra de hotar”, „Pasărea în văzduh” sunt doar câteva dintre piesele ce au putut fi admirate la Timișoara. Valoarea asigurată a lucrărilor se ridică la jumătate de miliard de euro.
Sursa foto: Viorica Ștefan / Europa FM