
Zilele trecute, după ce OpenAI a lansat cel mai avansat generator de imagini AI de până acum, rețelele de socializare au fost inundate cu postări care imită lucrările companiei japoneze de animație Studio Ghibli sau Gibli Studio.
Vlad Dumitrescu, ilustrator digital: „Este o linie foarte, foarte fină între cum se utilizează AI-ul într-un mod bun și cum îl utlizează majoritatea populației”
Audio Player„Tehnologia avansează foarte repede și este o linie foarte, foarte fină între cum se utilizează AI-ul într-un mod bun și cum îl utlizează majoritatea populației, ca să spun”, a spus Vlad Dumitrescu, ilustrator digital, cunoscut în mediul online – Illustrescuu.
Valul de imagini generate cu ajutorul inteligenței artificiale aduce în prim-plan o controversă legată de drepturile de autor.
Vlad Dumitrescu, ilustrator digital: „Trebuie să afle și lumea care folosește și să-și dea seama că nu e chiar ok să folosești stilurile sau arta altcuiva fără a avea dreptul lui, chiar dacă a devenit un trend mondial”
„Problema stă la cei care dezvoltă aceste modele și cei care dezvoltă sistemele acestea de AI, fiindcă trebuie să aibă mult mai multă grijă de drepturile de autor. Fiindcă nu e neapărat etic ca în baza ta de date sau în modelul de antrenat acest AI să folosești anumite grafici, ilustrații, desene ale altor artiști, fără voia lor. Și asta se întâmplă acum. Cred eu că trebuie reglementat mult mai bine, stă foarte mult în baza celor care dezvoltă modele de AI și până la urmă trebuie să afle și lumea care folosește totuși și să-și dea seama că nu e chiar ok să folosești stilurile sau arta altcuiva fără a avea dreptul lui, chiar dacă a devenit un trend mondial, unde toată lumea generează chestia asta”, a explicat ilustratorul digital.
Facem un pas în istorie
„Studio Ghibli e înființat de Hayao Miyazaki, undeva în anii 1980. El este un desenator și scriitor de manga japonez. Manga japonez este un stil anume, un stil care nu e foarte, foarte complicat. Un artist care e la un nivel mediu sau ridicat chiar poate replica stilul ăsta, pentru că nu e foarte complicat, dar ce fac ei acolo, la Studio Ghibli – ei studiază foarte mult elemente din natură. Cum bate vântul, cum cade lumina. Practic, intenția asta pentru animație. Și ei încearcă să reproducă toate chestiile astea în animațiile lor”, a spus Vlad Dumitrescu.
De aici și probleme de drepturi de autor despre care vă spuneam la început. Și până la urmă și de etică. Responsabilitatea nu ar trebui să fie doar a celor care creează instrumnetele cu AI, ci și a celor care le utilizează.
Vlad Dumitrescu: „Haideți să ne oferim cinci minute să citim de unde își ia modelul imaginile, de unde se antrenează modelul, cum funcționează, ca după aia să știm dacă e etic pentru noi, ca brand”
„Asta ar trebui să facă end userul (utilizatorul final – n.red.). Să se intereseze mult mai mult și să treacă peste partea asta: «aoleu, ce trendy e și postează toată lumea, hai să facem și noi». Haideți să ne oferim cinci minute să citim de unde își ia modelul imaginile, de unde se antrenează modelul, cum funcționează, ca după aia să știm dacă e etic pentru noi, ca companie, ca brand, să psotăm chestia asta sau, dacă o facem, cum o facem în așa fel încât să fie etic”, a adăugat ilustratorul digital.
Așadar, să fim mai atenți la ceea ce postăm și la ce este în trend în online.
Sursa foto: Shutterstock