Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care ar fi soluția de ieșire din impasul generat de greva din Educație? Ilie Bolojan vorbește despre o adevărată și complexă reformă a statului român, care presupune „Reducerea de cheltuieli în anumite sectoare, reducerea de personal. Pe de altă parte, creșterea de venituri la bugetul de stat și reașezarea cheltuielilor în general și a funcțiilor statului”. Cât despre greva profesorilor, președintele Consiliului Județean Bihor a spus că „solicitarea profesorilor de creștere a salariilor având în vedere și rata inflației de anul trecut de peste 15% – este o chestiune justificată”.
„Mi-e greu să dau niște soluții magice, dar dacă ar fi să fac câteva comentarii legate de această grevă aș spune că trebuie privită situația din învățământ și greva pe mai multe planuri. Pe de-o parte, raportându-ne la nivelul salariilor profesorilor din România vizavi de puterea de cumpărare – constatăm că la un salariu pentru un debutant care era de aproximativ 400 de euro net înainte de această majorare decisă săptămâna trecută de Guvern, mergând până la aproximativ 1000 de euro net pentru profesorii în prag de pensie în învățământul preuniversitar, constatăm că acest nivel de salarizare este unul de natură a nu e asigura un confort în viață.
Ceea ce i-a făcut pe foarte mulți să se îndrepte către meditații, mai ales este vorba despre profesorii din școlile bune sau de cei care predau Matematică, Fizică, Limba Română și materiile care se cer la examene. Deci din punctul acesta de vedere, solicitarea profesorilor de creștere a salariilor având în vedere și rata inflației de anul trecut de peste 15% – este o chestiune justificată având în vedere puterea lor de cumpărare”, a explicat Ilie Bolojan la Europa FM.
Ilie Bolojan: Profesorii sunt pe ultimele locuri în grilele de salarizare
„A doua perspectivă este cea legată de locul profesorilor în sistemul de salarizare public din România. Guvernele României stabilesc sistemele de salarizare în serviciile pubice pe care le asigură Guvernul, de la Armată, Justiție, Sănătate, funcționarii publici și așa mai departe. Ori, dacă facem o analiză a locului în care se regăsesc în aceste grile de salarizare profesorii din România, că ne place sau că nu ne place, constatăm că sunt cam pe ultimele locuri, ceea ce sigur naște întrebarea dacă în societate acesta este și locul profesorilor din România și dacă ceea ce clamăm cei din lumea politică – că educația este o prioritate – faptul că se va aloca după fiecare alegere 6% din PIB pentru Educație, faptul că se vor majora salariile cu 50% sigur că arată că între vorbe și faptele celor care suntem în lumea politică a fost o diferență foarte mare și comparația între nivelele de salarizare din sistemul public în mod cert îi dezavantajează pe profesori în raport cu celelalte categorii”, a mai spus Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan, despre o posibilă reformă a statului român: „Reducerea de cheltuieli în anumite sectoare, reducerea de personal. Pe de altă parte, creșterea de venituri la bugetul de stat și reașezarea cheltuielilor în general și a funcțiilor statului”
„A treia chestiune este legată de ceea ce poate asigura un buget și, din punctul meu de vedere, la cum am văzut că s-au pus problemele, practic Guvernul în condițiile bugetare de azi a acordat practic maxim ce putea să acorde constatând că avem oricum un deficit bugetar serios, că avem o lipsă de încasare la bugetul de stat pe primele luni și dacă s-ar pune problema despre ce s-ar putea face este clar că acest Guvern sau un Guvern care este pe ultimele zile de mandate ste greu de spus că ar putea face mult mai mult.
Dacă s-ar pune problema unei reașezări a sistemelor de plată în sectorul public, asta presupune o reformă a statului român care pe de-o parte înseamnă reducerea de cheltuieli în anumite sectoare, reducerea de personal. Pe de altă parte, creșterea de venituri la bugetul de stat și reașezarea cheltuielilor în general și a funcțiilor statului și în felul acesta, abordând toate aceste probleme, atunci un Guvern are legitimitatea să reașeze din temelii – dar asta presupune o perspectivă de câțiva ani de zile și deci un Guvern la început de mandat”, a mai spus Ilie Bolojan la Europa FM.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Europa FM