Confidenţialitate

Ilie Bolojan, despre relația dintre PNL și PSD: „Întotdeauna am crezut că trebuie să întinzi mâna, să oferi încredere, ca să poți aștepta încredere” / „Nu faci în politică, întotdeauna, alianță cu cine dorești” | VIDEO

Ilie Bolojan, președintele interimar al Partidului Național Liberal și președintele Senatului, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara, de la Europa FM. „Întotdeauna am crezut că trebuie să întinzi mâna, să oferi încredere, ca să poți aștepta încredere”, a spus Ilie Bolojan în contextul încrederii oamenilor în politicul din România. Despre coaliția de guvernare acum formată, președintele interimar al PNL a spus că „Și am fost întrebat și în campanie <<Dar o să vă aliați cu PSD?>>. Sigur că trebuia să dau un răspuns că niciodată nu ne vom alia cu PSD că suna bine, așa trebuia să fi spus, electoral, dar știam că uneori votul cetățenilor îți joacă feste și te pot pune într-o aritmentică, într-un Consiliu Local, într-un Consiliu Județean, așa cum am fost și eu. Sau într-un Parlament. Încât, pur și simplu nu ai foarte multe alternative. Și, din nou, PNL și PSD s-au regăsit într-o jumătate de Parlament, la limită, în care dacă ești un om responsabil înseamnă că trebuie să te pui cu picioarele în apă rece și să colaborezi”. Ilie Bolojan a precizat și că „Gândiți-vă că dacă România nu-și echilibrează bugetele și nu este o țară stabilă, în anii următori orice guvern ar veni, oricine, orice promite va avea niște spații de mișcare foarte mici”. Mai mult, Ilie Bolojan a subliniat că „Nu faci în politică, întotdeauna, alianță cu cine dorești”. 

Ilie Bolojan: „Cred că este bine să vii cu răspunsuri la probleme, pentru că te și obligă față de oameni și, în felul acesta, oamenii pot da și un vot rațional, în cunoștință de cauză”

Mădălina Dobrovolschi: Care este relația dumneavoastră cu PSD? Cum îi evaluați ca parteneri de guvernare?

Ilie Bolojan: „Gândiți-vă că anul trecut cele două partide au fost atât într-o guvernare a căror relații s-au răcit foarte mult în a doua jumătate a anului, dar și într-o competiție politică cu atacuri destul de serioase, care – din punctul meu de vedere – nu au ajutat deloc nici un candidat, nici altul și nu au făcut decât să întărească percepția de neîncredere în lumea politică. Am ajuns președintele PNL într-o situație dificilă: partidul a luat un scor slab la alegerile prezidențiale, mai aveam o săptămână până la cele parlamentare, am intrat într-o campanie în care eu, fiind obișnuit din administrație, nu am atacat competitorii, ci am încercat să atac problemele, să atac cauzele și să dăm soluții.

Cel mai simplu este să înjuri pe cineva. E simplu asta, dar asta nu rezolvă problemele. Din punctul meu de vedere, cred că este bine să vii cu răspunsuri la probleme, pentru că te și obligă față de oameni și, în felul acesta, oamenii pot da și un vot rațional, în cunoștință de cauză. Altfel, pot să voteze pe cel mai agresiv – și asta face parte din campanie, dar nu cred că este bine. Și am fost întrebat și în campanie <<Dar o să vă aliați cu PSD?>>. Sigur că trebuia să dau un răspuns că niciodată nu ne vom alia cu PSD că suna bine, așa trebuia să fi spus, electoral, dar știam că uneori votul cetățenilor îți joacă feste și te pot pune într-o aritmentică, într-un Consiliu Local, într-un Consiliu Județean, așa cum am fost și eu. Sau într-un Parlament. Încât, pur și simplu nu ai foarte multe alternative. Și, din nou, PNL și PSD s-au regăsit într-o jumătate de Parlament, la limită, în care dacă ești un om responsabil înseamnă că trebuie să te pui cu picioarele în apă rece și să colaborezi”. 

Ilie Bolojan: „Întotdeauna am crezut că trebuie să întinzi mâna, să oferi încredere, ca să poți aștepta încredere”

Ilie Bolojan: „Și am încercat în această perioadă să vin cu solicitări în coaliție rezonabile, cu propuneri corecte, să înțeleg și ce vor partenerii ca să recâștigăm încredere. Nu funcționează nimic dacă nu există încredere minimă între oameni. […] Prima condiție pentru ca noi, cei din lumea politică, să sperăm că oamenii ar putea să-și recâștige încrederea în noi este ca noi să încercăm să ne comportăm respectuos unii față de alții, să ne respectăm înțelegerile, să nu dăm pe surse nu știu ce, să nu ieșim primii să propunem chestiuni care nu pot fi rezolvate decât împreună cu ceilalți și întotdeauna am crezut că trebuie să întinzi mâna, să oferi încredere, ca să poți aștepta încredere”.

Ilie Bolojan: „Nu faci în politică, întotdeauna, alianță cu cine dorești”

Ilie Bolojan: „Vă rog să vă gândiți la o situație care nu sună bine, dar eu întotdeauna am abordat lucrurile corect. Eram la un final de an cum a fost anul trecut, aveam un deficit care era clar că va fi peste 8% – eram undeva la începutul lunii decembrie și către jumătate deja, și știam că de la 1 ianuarie intră în vigoare niște legi care dacă intră în vigoare cheltuielile statului vor crește cu vreo 3%. Erau tot felul de indexări: unele care țineau de indexări de pensii sau de salarii, dar în condițiile în care anul trecut salariile în sectorul public s-au majorat global cu peste 25%. Pensiile, este adevărat, în două valuri: în toamnă, dar global, cu peste 30% – vă dați seama, să mai ai indexări de 12% și așa mai departe ar fi însemnat că ele nu mai puteau fi plătite, deci intram într-o incapacitate de plată.

Plus, tot felul de prevederi aberante pe care lumea politică în alte legi le-a trecut și care dacă nu se amână an de an, că se amână an de an, în loc să le anulăm – fie vorba între noi – se rostogolesc și vă dați seama că dacă nu se făcea Guvernul care să dea această Ordonanță era doar o problemă de o lună, două, trei până intram în incapacitate de plată și atunci din responsabilitate pentru țara noastră… Știți, nu faci în politică întotdeauna alianță cu cine dorești.

Oamenii votează, ai o aritmetică electorală și, practic, PNL și PSD în această situație erau condamnate ca alături… Noi ne-am dorit, de exemplu, să fie și USR ca să fie coaliția mai consolidată, dar nu a ieșit. Acum suntem la limită și, deci, este o problemă de responsabilitate pentru că altfel o țară care are ia credite… Anul trecut am luat cam un miliard de euro credit săptămânal. Deci am luat vreo 48 de miliarde de euro, dintre care o parte a fost să refinanțăm datoriile contractate în anii trecuți. O parte s-au dus în consum, o parte s-au dus în investiții. Dar suntem forțați…”.

Ilie Bolojan: „Gândiți-vă că dacă România nu-și echilibrează bugetele și nu este o țară stabilă, în anii următori orice guvern ar veni, oricine, orice promite va avea niște spații de mișcare foarte mici”

Mădălina Dobrovolschi: Dar trebuia să pară totul foarte roz pentru că a fost an electoral.

Ilie Bolojan: „E posibil să fi fost și această gândire, dar gândiți-vă că țara noastră a ajuns acum la un deficit de 8,6%. Nu poți coborî aceste deficite dacă nu iei credite. Gândiți-vă ce înseamnă să ai o țară care are o instabilitate de guvernare sau o instabilitate între președintele României și o coaliție de guvernare. Dacă am fi o țară stabilă, cu deficit de 2-3%, am suporta și astfel de asperități. Dar suntem într-o situație dificilă din punct de vedere bugetar. Avem cam cea mai mare inflație din Europa, cam cele mai mari deficite acumulate.

Bun, nici Franța nu stă bine. E nevoie de o perioadă de stabilitate și prima condiție ca să putem să luăm credite fără să ajungem niște dobânzi astronomice – oricum, plătim foarte mari. Oricum, nivelul dobânzilor cred că a fost anul trecut de cel puțin 6 miliarde de euro. Anul acesta va fi și mai mare, probabil de vreo 8 miliarde de euro. Deci, gândiți-vă că dacă România nu-și echilibrează bugetele și nu este o țară stabilă, în anii următori orice guvern ar veni, oricine, orice promite va avea niște spații de mișcare foarte mici. Adică, practic, o bună parte din buget va trebui să plătești dobânzi, va trebui să plătești împrumuturi și, de fapt, guvernul – dacă nu-și echilibrează lucrurile – va fi un fel de agenție de plăți”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ilie Bolojan, președintele Senatului: Guvernările bune generează încredere. Regulile bune și dreptatea generează încredere socială între oameni. LIVE TEXT | VIDEO