Confidenţialitate

Ilie Bolojan: Avem un angajament de reducere a deficitului bugetar, într-o primă fază, la 7%. Guvernul va fi pus în fața unor decizii privind reforma cheltuielilor statului

Președintele Partidului Național Liberal, Ilie Bolojan, a declarat luni, 13 ianuarie, că Guvernul și-a luat angajamentul ca în 2025, într-o prmă etapă, să reducă deficitul bugetar la 7%, după ce România a încheiat anul 2024 cu un deficit de 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB). Liderul liberalilor a afirmat că Guvernul „va fi pus în fața unor decizii privind reforma cheltuielilor statului” și că a cerut miniștrilor și parlamentarilor PNL să reducă cheltuielile de funcționare a statului.

Ilie Bolojan, președintele PNL: „Ca atare, va fi o perioadă dificilă în care Guvernul va fi pus în fața unor decizii privind reforma cheltuielilor statului”

„Am încheiat anul cu un deficit mare. Avem un angajament de reducere a acestui deficit într-o primă etapă la 7%, iar acest angajament, odată respectat, va asigura credibilitate țării noastre atât în fața investitorilor, dar și pentru a menține echilibre în ceea ce privește funcționarea statului. Ca atare, va fi o perioadă dificilă în care Guvernul va fi pus în fața unor decizii privind reforma cheltuielilor statului”, a spus Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, președintele PNL: „Dacă nu vor fi reduse cheltuielile de funcționare a statului, spațiul de mișcare al oricărui Guvern în anii următori va fi tot mai mic”

Liderul liberalilor a afirmat că PNL  a dat un mandat miniștrilor și tuturor parlamentarilor săi să suțină proiecte care să aibă în vedere câteva măsuri importante precum:

„În primul rând, reducerea cheltuielilor de funcționare, pentru că această măsură este una obligatorie, având în vedere faptul că ani de zile am cheltuit ca stat mai mult decât ne-am fi putut permite, luând credite importante și trebuind ca și în anii următori să contractăm credite într-un volum mare. Dacă nu vor fi reduse cheltuielile de funcționare a statului, spațiul de mișcare al oricărui Guvern în anii următori va fi tot mai mic și această condiție este una absolut necesară ca să intrăm în niște echilibre financiare”, a precizat Ilie Bolojan.

A doua condiție este ca Guvernul să asigure accesarea fondurilor europene în 2025, „în așa fel încât să ne păstrăm un volum de investiții important care să creeze condiții pentru dezvoltare și pentru creștere economică în anii următori”, a mai precizat Ilie Bolojan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Lucian Romașcanu, despre Crin Antonescu: Este evident că în condițiile în care există un singur candidat care se bate cu ceilalți, în special cu zona așa-zis suveranistă, sunt convins că lumea va merge după el