
Țările prezente joi, 27 martie, la reuniunea de la Paris au convenit să susțină în continuare Ucraina și întărirea flancului Estic, a transmis președintele interimar al României, Ilie Bolojan, care a luat parte la summitul de la Palatul Elysee. Cu privire la armistițiul încheiat între Rusia și Ucraina privind încetarea focului timp de 30 de zile la Marea Neagră, se va crea un grup de lucru care să monitorizeze dacă acest acord va fi într-adevăr respectat, a precizat Ilie Bolojan. România va fi parte a acestui grup. „Pentru că avem investiții importnate, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanța este cel mai mare port la Marea Neagră”, a argumentat Ilie Bolojan. El a reiterat ideea că „România nu va trimite niciun militar român în Ucraina”, însă statele participante iau în calcul un plan privind forțele care ar putea să asigure o garanție.
O nouă reuniune privind securitatea în Ucraina a avut loc joi, 27 martie, la Paris. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost primit în cursul dimineții la Palatul Élysée de către președintele Emmanuel Macron. Lideri de stat și de guvern din 30 de țări au discutat în această zi despre securitatea în Ucraina în contextul armistițiului de 30 de zile convenit la Marea Neagră.
UPDATE 15:40. Ilie Bolojan susține declarații de presă după participarea la reuniunea de la Paris:
- „Punctele principale care au fost abordate la această reuniune: Acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acesta să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian. Din păcate nu s-a ajuns la un astfel de acord. Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri.
Ilie Bolojan: Urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării respectării armistițiului de 30 de zile la Marea Neagră
- Țările prezente au covnenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului Estic. În ceea ce privește partea de monitorizare privind acest armistițiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înțelegeri.
- Întrucât înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă strategică pentru România, pentru că avem investiții importnate, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanța este cel mai mare port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru și prin infrastructura pe care o are – radare, drone, poliția aerină, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare – vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat, pentru că o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigația pentru toate navele este un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă.
- România are un interes strategic să susțină în continuare Ucraina, pentru că fără o astfel de susținere există un risc de cădere a frontului. În acest sens, ajutoarele care au fos stabilite la Consiliul European de săptămâna trecută vor fi asigurate în cotninuare șis e va colabora pentru întărirea flancului Estic.
Ilie Bolojan: „România nu va trimite niciun militar român în Ucraina”
- Un alt punct important – coordonarea cu SUA în problemele care țin de asigurarea păcii în Ucraina. Coordonarea aceasta ține atât de ceea ce se întâmplă până la ajungerea la un acord de pace, menținerea sancțiunilor și de asemenea, măsurile pot-ajungere la un acord, în așa fel încât să existe garanții suficient de puternice.
- Un alt subiect discutat se referă la forțele de garantare a păcii. Din acest punt de vedere, România nu va trimite niciun militar român în Ucraina. Dar într-o situație ipotetică în care se ajunge la un acord de pace s-a discutat despre posibilitatea unui plan privind forțele care ar putea să asigure o astfel de garanție. Aceste forțe nu ar ajunge sub nicio formă în zona liniei de front sau la o distanță mare de front pe teritoriul Ucrainei. Tranzitarea acestor forțe nu se va putea face decât și prin România, cel puțin cele din zona de sud. Din acest punct de vedere, vom participa ca țară de tranzit la aceste discuții, astfel încât Statul Major să știe care ar putea fi aceste planuri, pentru că dacă se ajunge într-o astfel de ipoteză, să putem fi pregătiți cu partea de infrastructură logistică”.
Ilie Bolojan: „Dacă Ucraina are o armată care stă în picioare, pericolul este ținut departe și de România, și de Europa și din acest punct de vedere aceste țări vor colabora în ideea sprijinirii Ucrainei”
- Cea mai sigură forță de garantare a păcii este ca Ucraina să rămână cu o armată puternică, care să fie operațională și să poată să facă față unui posibil conflict și doar în felul acesta militarii europeni nu vor fi în sitația de ajunge să intre într-un posibil conflict. Dacă Ucraina are o armată care stă în picioare, pericolul este ținut departe și de România, și de Europa ;i din acest punct de vedere aceste țări vor colabora în ideea sprijinirii Ucrainei”.
Știre inițială
Lideri din aproximativ 30 de țări – nu numai din Europa, ci și din afara ei, inclusiv din Turcia și Canada – discută la Paris pentru a-și consolida discuțiile anterioare despre ce ar putea face să susțină Ucraina în cazul unei încetări a focului sau al unui acord de pace negociat de SUA.
Primul ajuns la reuniunea intitulată „Coalition of the willing” a fost prim-ministrul belgian Bart De Wever. Au urmat președintele Finlandei – Alexander Stubb -, premierul Poloniei, Donald Tusk, premierul Italiei, Georgia Meloni. De asemenea, la reuniune participă prim-ministrul britanic Keir Starmer, președintele Volodimir Zelenski, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul Germaniei – Olaf Scholz – și premierul Spaniei – Pedro Snachez.
Statele Unite ale Americii nu participă la întâlnire, însă Emmanuel Macron a vorbit cu președintele american Donald Trump înainte de începerea summitului, a anunțat Palatul Elysée.
Președintele interimar al țării, Ilie Bolojan, primit la Palatul Élysée de președintele francez Emmanuel Macron, la reuniunea șefilor de stat și de guvern privind securitatea în Ucraina
„Astăzi, la Paris, la invitația președintelui Emmanuel Macron, să ne continuăm coordonarea strânsă și eforturile de a realiza o pace solidă și de durată, asigurând securitatea Ucrainei și a Europei”, a transmis Ilie Bolojan pe platforma X.
Summitul numit „Coalition of the willing” se organizează la Palatul Élysée, iar scopul principal este stabilirea garanțiilor de securitate pe care națiunile europene sunt dispuse să le ofere pentru pacea în Ucraina.
Sursa foto: Presidency.ro
Sursa video: Presidency.ro