Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a fost invitat în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM, cu Cătălin Striblea. Ilie Bolojan a spus că speră ca, în cazul organizării unui nou prim tur de alegeri prezidențiale, „lumea politică care se pretinde responsabilă va sta la masă și se va găsi o formulă prin care, chiar dacă sunt pe liste, unii candidați să se retragă și să se găsească o soluție de susținere”. Liderul interimar al liberalilor le-a transmis un mesaj alegătorilor care l-au votat pe candidatul suveranist Călin Georgescu în turul I: „Alegătorilor care au votat împotriva lumii politice le dau dreptate că sunt supărați pe lumea politică din care și eu fac parte”, dar, a atenționat Ilie Bolojan, „nu întotdeauna votul împotrivă, fără discernământ, este soluția”.
Ilie Bolojan: „Duminică sunt parlamentarele și de acest vot depinde guvernarea viitoare și stabilitatea României”
Cătălin Striblea: Dacă se refac alegerile – variantă de luat în calcul – că așa zice la alegeri, că fraudare, o să fie discuție între experți, dacă se refac alegerile sau dacă se merge în turul II – teoretic, legea zice că se refac alegerile, acestea prezidențiale. Va trebui să mergeți cu domnul Ciucă în alegeri, adică se ia de la capăt situația aceasta?
Ilie Bolojan: „Eu cred, așa cum am propus și la turul I la prezidențiale înainte, că un număr mare de candidați fraudează voturile, se ceartă între ei, aduc nivelul disputelor jos, pentru că, cu cât o campanie este mai contondentă, cu atât ea nu face decât să confirme celor dezamăgiți de politică că votul împotrivă este votul corect și atunci, dacă s-ar întâmpla, eu nu pot să speculez, pentru că asta am constatat în București, că în fiecare zi se speculează pentru ce va fi, dar știm că există o singură certitudine. Duminică sunt parlamentarele și de acest vot depinde guvernarea viitoare și stabilitatea României. Dar dacă va fi asta, eu sper că lumea politică care se pretinde responsabilă va sta la masă și se va găsi o formulă prin care, chiar dacă sunt pe liste, unii candidați să se retragă și să se găsească o soluție de susținere, dar, cum să vă spun, vă rog să luați asta doar ca un comentariu la ipoteza dumneavoastră. Concentrarea noastră este pentru mobilizarea pe parlamentare”.
Ilie Bolojan: „Propunerea mea e ca toți oamenii care sunt în campania de prezidențiale, toți oamenii care se pretind responsabili trebuie să lase laoparte calculele mici și să se regrupeze și să vadă care poate coagula voturile”
Cătălin Striblea: De acord, de acord, dar nu pot să trec peste asta. Deci, propunerea dumneavoastră este ca PSD, plus PNL, plus USR să stea la masă în aceeași cameră și de acolo să ieșiți cu un nume.
Ilie Bolojan: „Dumneavoastră ați tradus asta? Propunerea mea e ca toți oamenii care sunt în campania de prezidențiale, toți oamenii care se pretind responsabili trebuie să lase laoparte calculele mici și să se regrupeze și să vadă care poate coagula voturile. Nu mă apuc să fac acum afirmații, că nu are nicuiun rost. Mai avem două zile până la alegerile parlamentare și prefer ca toată energia pe care o am să nu se concentreze pe speculații, ci pe votul de duminică”.
Ilie Bolojan: „Dar nu întotdeauna votul împotrivă, fără discernământ, este soluția”
Cătălin Striblea: Domnul acesta, Călin Georgescu, de fapt ce le transmiteți alegătorilor lui? Mulți dintre ei, și o să vedeți la telefoane, sunt oameni care au votat PNL-ul. Ce le spuneți alegătorilor lui Călin Georgescu?
Ilie Bolojan: „Alegătorilor care au votat împotriva lumii politice le dau dreptate că sunt supărați pe lumea politică din care și eu fac parte. Dar nu întotdeauna votul împotrivă, fără discernământ, este soluția. Și trebuie să discutăm foarte deschis. România modernă este România democratică. Iar o Românie democratică, că ne place, că nu ne place, în sfera politică se bazează pe partidele politice. Mai bune sau mai proaste, așa cum sunt ele.
Ilie Bolojan: „N-au făcut cei care au fost în guvernare ceea ce trebuie pentru a reforma România, dar dacă le putem aduce, să spunem, un plus, este că au ținut România pe direcția corectă, au ținut-o stabilă, dar nu au înțeles că nu e suficient asta”
Ilie Bolojan: „Actualele partide de sistem – PSD, PNL, USR – totuși, sunt niște partide care au niște structuri, au niște oameni experimentați. N-au făcut cei care au fost în guvernare ceea ce trebuie pentru a reforma România, dar dacă le putem aduce, să spunem, un plus, este că au ținut România pe direcția corectă, au ținut-o stabilă, dar nu au înțeles că nu e suficient asta”.
Ilie Bolojan: „Vă rog să vă gândiți ce ar însemna să avem un președinte pe care sistemul democratic cu tot ce înseamnă el – țările europene, economia europeană, sistemul bancar european, investitorii – îl percep ca fiind lipsit de încredere”
Ilie Bolojan: „Și atunci, între ordine și haos – eu totdeauna am preferat ordinea – între democrație și dezordine am preferat sistemul democratic cu toate minusurile lui și vă rog să vă gândiți ce ar însemna să avem un președinte pe care sistemul democratic cu tot ce înseamnă el – țările europene, economia europeană, sistemul bancar european, investitorii – îl percep ca fiind lipsit de încredere. Vă rog să vă imaginați cum percepe sistemul european un guvern care n-are niciun fel de forță, un haos parlamentar. Știți ce înseamnă asta în traducere liberă? Înseamnă că, atunci când o bancă, de exemplu, dă un credit unui client, indiferent că este o companie privată, una publică sau un stat, cum este România, totdeauna îi face o analiză de risc. Și că ne place, că nu ne place, indiferent ce guvern va veni, din cauza dezechilibrelor acumulate de România în acești 20 de ani, va trebui să ia credite”.
Ilie Bolojan: Dacă România dă semnale de stat neguvernabil, de stat cu mari probleme, toți creditorii noștri ne vor cere niște dobânzi mai mari sau nu ne vor da credite
Ilie Bolojan: „Gândiți-vă că dacă România dă semnale de stat neguvernabil, de stat cu mari probleme, toți creditorii noștri ne vor cere niște dobânzi mai mari sau nu ne vor da credite. Gândiți-vă la investitori. O țară în care un guvern nu dă garanția că le garantează investiție nu vor mai veni în România. Asta înseamnă grave dezechilibre economice și tot ceea ce părea că este în bună regulă, dar nu-i suficient, s-ar putea să fie mult mai rău”.
Ilie Bolojan: Cred că un guvern care ese suținut de o majoritate de partide din familiile europene certificate este în mod evident un guvern cu mult mai mare încredere pentru partenerii noștri
Cătălin Striblea: Și de ce un guvern cu AUR nu ar avea încredere?
Ilie Bolojan: „Eu cred că fiecare partid, în acești ani, și-a creat un profil, care înseamnă, totuți, o percepție externă, o încredere din partea actorilor de care România este interdependentă, are oameni cărora le poți urmări traiectoria, care au o experiență, care au fost pe anumite funcții publice, care poate au făcut ceva sua nu și cred că un guvern care ese suținut de o majoritate de partide din familiile europene certificate este în mod evident un guvern cu mult mai mare încredere pentru partenerii noștri, orice s-ar spune”.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea