Cele mai multe pierderi de vieţi s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 70 de ani (110 victime), iar numărul cel mai mare de răniţi s-a constatat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 26 şi 55 de ani (317 persoane).
Potrivit datelor centralizate de IGSU, în perioada ianuarie-decembrie 2019, principala cauză generatoare de incendii la locuinţe este reprezentată de coşul de fum defect sau necurăţat (33% dintre evenimente). În afara acestor situaţii, printre împrejurările care au condus la producerea incendiilor, se regăsesc şi instalaţiile electrice defecte, mijloacele de încălzire improvizate sau nesupravegheate, fumatul şi focul deschis.
Comparativ cu 2018, în cursul anului trecut se constată o scădere cu 2% a numărului incendiilor la locuinţe produse în mediul rural şi o creştere cu 3% a celor înregistrate în mediul urban. De asemenea, în perioada analizată, s-a constat că majoritatea evenimentelor de acest fel s-au produs în bucătărie, la nivelul acoperişului sau al podului, evidenţiază bilanţul prezentat de IGSU.
Chiar dacă statistic numărul incendiilor la locuinţe a fost mai mic în anul 2019 comparativ cu anul precedent (6.806 faţă de 6.911 situaţii), impactul acestora în privinţa victimelor a fost mai mare anul trecut (987 victime în 2019, faţă de 951 victime în 2018).
Pompierii atenţionează că incendiile produse la locuinţe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalaţiilor şi a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coşurilor de fum. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercursiuni. De asemenea, pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, precum şi a detectoarelor de incendiu, se mai subliniază în informarea IGSU.