Confidenţialitate

IGSU: Doar jumătate din populația țării ar fi avertizată în caz de calamitate

Concluzii îngrijorătoare ale autorităților, în caz de calamitate. După ce timp de o săptămână au fost testate sistemele de alarmă din toată țara, rezultatele arată că doar jumătate din populația țării a auzit sirenele și ar fi informată în cazul producerii unei calamități, arată bilanțul Inspectoratului General pentru Situații de urgență. Din numărul total al echipamentelor de avertizare și alarmare, pe timpul exercițiilor desfășurate, gradul de audibilitate a fost de 48%.

În plus, dintre cele 7713 sirene din toată țara, 625 nu au funcționat. Au fost și 1.033 de sirene care nu au putut fi actionate ca urmare a lipsei personalului necesar. În București, de exemplu, dintre cele 390 de sisteme, au putut fi activate central sub 100, avertizează subsecretarul de stat in ministerul de interne, Raed Arafat.

Din cele 2.415 sirene acționate centralizat pe timpul exercițiului, 725 au fost de la nivelul municipiilor, 584 de la nivelul operatorilor economici, 564 de la nivelul ISU, 305 de la nivelul autorității județene sau punctului de comandă județean, 157 de la nivelul orașelor și 80 de la nivelul comunelor.

Cât privește sistemele mai performante de alertare a populației, cele în care sunt difuzate și mesaje de protecție, doar în județele Galați și Vrancea, situația este foarte bună, acolo fiind cele mai multe astfel de dispozitive.

La popul opus se află județele Bistrița, Suceava, Botoșani, Harghita, Dâmbovița și Tulcea, spune prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonelul șef, Cristian Radu.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a atras atenția că, deși se cunoșteau date despre exercițiu — zile, ore — nu există un sistem eficient de alertare al populației, una dintre probleme fiind activarea sirenelor.

Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăți în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluții alternative, una fiind aplicația departamentului care funcționează, dar răspândirea este limitată la acest moment”, a arătat oficialul MAI.

Sistem de alertare prin mobil

Pentru ca întreaga populație să fie avertizată corespunzător și la timp în caz de dezastre, autoritățile vor să implementeze un sistem de avertizare prin telefoanele mobile. Ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu propune ca sistemul de alertare al populației în caz de dezastre să fie îmbunătățit și va începe discuțiile luna viitoare cu operatorii de telefonie mobilă.

În această săptămână au fost testate sirenele în toate județele din țară.

Timpul de reacție al autorităților locale, întârziat

Pe lângă problemele legate de activarea sirenelor, o problemă majoră o reprezintă timpul de acțiune al al autorităților, în caz de calamitate.

Cel mai rapid au acționat cei de la ISU, în medie în 2 minute de când au sunat alarmele, însă în cazul acționării sirenelor locale (de către primari și autorități locale) timpul de reacție a fost de 12 minute. Inspectoratul pentru situații de urgență subliniază că viteza de reacție este  prea mare,  în condițiile în care data și ora desfășurării exercițiului au fost cunoscute de către structurile implicate.