Confidenţialitate

IGPR: Aproape 90% din rețeaua națională este la standardul de drumuri cu o singură bandă pe sens

Poliția Română a dat publicităţii un nou Buletin al siguranţei rutiere, o analiză a indicatorilor care reflectă specificul fenomenului rutier și fundamentează științific activitatea polițiștilor, în scopul creșterii siguranței rutiere.  Datele analizate sunt aferente anului 2016.

În comparaţie cu 2015, numărul accidentelor rutiere grave a fost mai mic cu 13,5%.

Aproape 90% din rețeaua națională este la standardul de drumuri cu o singură bandă pe sens, ceea ce are impact atât asupra timpului de călătorie, cât şi asupra siguranţei în trafic.

Parcul de autovehicule din România a crescut cu 26,6% faţă de 2011. Peste două treimi dintre autoturismele înregistrate în România au peste 10 ani vechime.

Pe drumurile naţionale şi judeţene cele mai multe accidente sunt determinate de viteză, în timp ce pe drumurile din interiorul localităţilor, mai ales în cele urbane, indisciplina pietonilor reprezintă principala cauză a accidentelor rutiere.

În ceea ce privește accidentele rutiere produse din cauza conducerii sub influența alcoolului, acestea au scăzut, în 2016, față de 2012, cu 28%. De asemenea, și numărul accidentelor de circulație produse ca urmare a neacordării de prioritate a vehiculelor a scăzut cu 21%, iar numărul celor produse din cauza neasigurării la schimbarea direcției de mers a înregistrat o scădere de 20%.

Indisciplina pietonilor (traversare neregulamentară a drumului, prezenţa pietonilor pe partea carosabilă sau alte abateri ale pietonilor) și viteza (neregulamentară sau neadaptată la condiţiile de drum) au fost, în ultimii 5 ani, cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de circulaţie, conducând la producerea a aproximativ 41% dintre acestea.