Confidenţialitate

Icoana de la Mănăstirea Nămăiești, considerată a fi cea mai veche din România | GALERIE FOTO

Mănăstirea Nămăiești este un schit rupestru, ce se află în satul cu același nume, în comuna Valea Mare-Pravăț din județul Argeș.

Istoria acestei mănăstiri își are începuturile în cele mai vechi timpuri, fără să se știe data exactă a întemeierii, însă prima menționare a fost la 1547, în hristovul lui Mircea Ciobanul, unde este descrisă ca “o biserică care este din piatră”.

“Stranele, catapeteasma și altarul sunt săpate în stâncă. În 1843, prin grija vornicului Pană Costescu, s-a ridicat pronaosul din zid, biserica fiind menționată ca mănăstire de maici.

Mănăstirea a fost incendiată în timpul Primului Război Mondial și refăcută apoi între cele două războaie. Între timp, a fost încredințată unor călugări sihaștri, în secolul al XIX-lea instalându-se aici monahiile. În anul 1810, existau aici nouă viețuitoare sub stareția monahiei Epraxia.

Maicile se ocupau cu frumoasele lucruri de mână, neavând altă sursă de venit. Datorită modului artistic în care lucrau, au fost chiar premiate la Paris în cadrul unei expoziții, în 1889″, scrie pe panoul informativ al mănăstirii.

Legenda spune că biserica a fost creată după ce un cioban a adormit în acest loc, iar în vis i-a apărut Maica Domnului care i-a spus că, dacă va săpa adânc în stâncă, va găsi icoana Sa. După ce a găsit icoana despre care i-a vorbit Maica Domnului în vis, ciobanul ar fi săpat biserica.

Cea mai veche icoană din România, pictată de Sfântul Evanghelist Luca

Icoana care se află în mănăstire este considerată a fi cea mai veche icoană din România, pictată de însuși Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Se crede că este vorba despre una dintre cele 12 icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca și că a fost adusă aici de Sfântul Apostol Andrei.

De-a lungul timpului, icoana a devenit obiect de închinare și sursă de pelerinaj pentru credincioși.

“Despre icoană se spune că ar fi fost zugrăvită de însuși Sfântul Evanghelist Luca, însoțit fiind de Sfântul Apostol Andrei. Icoana a fost înrămată în argint la 1798 și litografiată în 1871 de maiorul Popazoglu”, este explicația de pe panoul informativ.

“Sfântul Apostol Luca a făcut 12 icoane. […] Icoana, așa cum este ea acum, este restaurată. Chipurile nu se cunosc absolut deloc, iar rama este din argint de la 1700. Ca să nu se umble pe original, pe o pânză, separat, s-a pictat chipul Maicii Domnului și s-a atașat peste original. Argintul de la 1700 a fost transformat în aur”,  a explicat măicuța Ana Lucia Nedelea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Maica Mina Hociotă a luptat pe front, alături de Ecaterina Teodoroiu, în Primul Război Mondial

Maica Mina Hociotă, una dintre cele mai importante femei din istoria României, a slujit la Mănăstirea Nămăiești. S-a născut în Săliștea Sibiului, în 1896, iar din 1923 și până la moartea sa, în 1977,  a aparținut obștei Mănăstirii Nămăiești, pe care a și condus-o.

Maica Mina a luptat pe front, alături de Ecaterina Teodoroiu, în Primul Război Mondial, dar și în cel De-al Doilea Război Mondial, când a îngrijit răniții la Spitalul din Câmpulung Muscel.

A fost decorată cu ”Steaua României”, doar trei femei primind această distincție – Smaranda Brăescu, prima femeie-parașutist, Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, și maica Mina.

De asemenea, maica Mina a fost decorată cu medaliile “Crucea Comemorativă a Războiului 1916 – 1918” și ”Virtutea Ostășească” – clasa I.

După Ecaterina Teodoroiu, maica Mina a fost a doua femeie ofițer în Armata Română.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Lavinia Dragomir