Confidenţialitate

ICCJ: Recalcularea pensiei anticipate parțiale în cazul persoanelor care au locuit în zone poluate nu este posibilă | AUDIO

Recalcularea pensiei anticipate parțiale în cazul persoanelor care au locuit în zone poluate nu este posibilă – așa a stabilit Înalte Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată la sesizarea Curții de Apel Galați care a constatat că nu exista o practică unitară la nivelul instanțelor de judecată în astfel de cazuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pensia anticipată parțială se cuvenea cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare celor care au stagiul complet de cotizare sau au depășit acest stagiu cu până la 8 ani.

În cazul persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone poluate – e vorba de zona minere și zone în care se extrage și se prelucrează țițeiul – dar și în cazul celor care locuiesc pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localități poluate, legea prevede că beneficiază de o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare fără a li se mai aplica anumite penalizări.

Practic, până la atingerea limitei de vârstă, ar trebui să se aplice o diminuare a pensie de 0,75 la sută pe lună.

Unele instanțe au stabilit că pot fi cumulate cele două beneficii: adică pensionarea anticipată cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare și reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizarea lunară prevăzută dacăe vorba despre locuitorii zonelor poluate.

Alte instanțe au stabilit însă contrariul, iar Înalta Curte de Casație și Justiție le-a dat dreptate acestora din urmă și a decis că nu este posibilă recalcularea în acest mod a pensiei anticipate pentru cei din zonele poluate. Instanța Supremă a admis astfel un recurs înaintat de Curtea de Apel Galați.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proiectul de modificare a pensiilor militare de stat, adoptat de Senat cu 90 de voturi „pentru”