Confidenţialitate

ICCJ: Cererea de eliberare a lui Liviu Dragnea, respinsă

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, luni, contestaţia la executarea pedepsei depusă de fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Prin aceaași decizie s-a dispus sesizarea Curții Constituționale.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia declarată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei nr. 45 din data de 30 ianuarie 2020, pronunţată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 11/1/2020. (…) Cu majoritate, admite cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 598 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul de procedură penală formulată de contestatorul Dragnea Nicolae Liviu în dosarul nr. 393/1/2020”, a decis, luni, ICCJ.

Liviu Dragnea a fost audiat, luni, prin videoconferinţă de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a susţine contestaţia la executare. Audierea sa a fost marcată de probleme tehnice.

„Din păcate, ceea ce a spus domnul Liviu Dragnea s-a auzit foarte prost şi urmează să facă o adresă către Înalta Curte pentru a remedia acest aspect. Din păcate, nu am prea înţeles mare lucru. Dânsul a susţinut, în esenţă, asta a spus, că se află într-o detenţie nelegală”, a declarat Flavia Teodosiu, avocatul lui Dragnea.

La contestaţia de luni, apărătorii au invocat, drept temei pentru susţinerea contestaţiei, o decizie a Curţii Costituţionale.

„În 10 octombrie 2019 a apărut motivarea CCR care a statuat c la ICCJ nu a fost respectat articolul 29 din Legea 78 (pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, n.r) care prevedea ca toate completele de la fond să fie specializate”, a explicat Flavia Teodosiu.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive. Fostul lider PSD se află încarcerat la Penitenciarul Rahova.