Dorin Cojocaru, președintele APRIL – Asociația Patronală Română din Industria Laptelui, a fost invitatul medicului nutriționist Mihaela Bilic în emisiunea „Frecvența Gustului”. Ce știm despre iaurtul grecesc? Provine cu adevărat din Grecia? Dorin Cojocaru explică la Europa FM proveniența iaurtului grecesc și substanța care contează cel mai mult când vine vorba despre acest tip de iaurt.
„Iaurtul grecesc nu a fost inventat de greci. A fost adus de către bulgari și perfecționat de bulgari. Iaurtul tip grecesc este un iaurt stors: adică a crescut mai mult concentrația de proteină în el și nu de grăsime. Proteina contează”, a spus Dorin Cojocaru.
„Acest tip și tehnologie de obținere a iaurtului grecesc a fost pentru prima dată obținut din lapte de cămilă în zona asiatică, în Iran, în Irak”, a adăugat președintele APRIL.
„Comisia Europeană nici nu a permis Greciei – pentru că voia la nivel european să spună că este produs cu origine protejată, cum avem noi telemeaua de Ibănești, telemeaua de Sibiu”, a spus Dorin Cojocaru.
Dorin Cojocaru atrage atenția că și în denumirea brânzeturilor de tip telemea este o greșeală
„Trebuia scris telemea de oaie de Sibiu. Când spui telemea se subînțelege că este de vacă, dar dacă este de altă specie trebuie să scrii pe etichetă specia”, a explicat Dorin Cojocaru.
„Și încă ceva: nu poți scrie pe față telemea de oaie și pe spate să scrii amestec cu vacă. Sunt multe detalii care țin de marketing înșelător”, a adăugat președintele APRIL.
Produsele lactate sunt din lapte, „nu există lapte contrafăcut”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic la Europa FM, idee pe care și Dorin Cojocaru, președintele APRIL, o întărește.
Urmărește întreaga emisiune „Frecvența Gustului” aici:
Sursa foto: Shutterstock