Confidenţialitate

IAȘI: Spital mobil pentru persoanele infectate cu coronavirus din zona Moldovei

Un spital mobil de 250 de paturi va fi ridicat în localitatea ieșeană Lețcani. Unitatea medicală va trata pacienți din toate județele Moldovei, iar pentru achiziționarea sa va vor pune bani autoritățile din nord-estul țării.

Spitalul mobil va fi amplasat în parcul agroindustrial TransAgropolis, din comuna Leţcani. El va fi situat în apropiere de drumul european E583 și va fi format din 189 module. Unitatea medicală va avea o capacitate de 250 de paturi, o lungime de 80 de metri şi 70 metri lăţime. Anunţul a fost făcut joi, de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, în cadrul unei videoconferinţe de presă.

În această unitate medicală mobilă se va face trierea pacienţilor din Iaşi şi din cele şase judeţe ale Moldovei care s-au infectat cu coronavirus. Acolo se vor face teste, analize, consultaţii, intervenţii chirurgicale și se vor depozita materiale şi echipamente medicale. Spitalul va avea şi 50-70 de paturi de terapie intensivă.

„Dacă facem o comparaţie cu alte locaţii serioase propuse, pe care le-am luat şi noi în calcul, precum Centrul Expoziţional Moldova, Centrul Providenţa, stadionul din Copou, observăm că spaţiul de la TransAgropolis este de departe cel mai potrivit. Am ales această locaţie pentru că nu necesită alte investiţii, este în afara aglomerării urbane din municipiul reşedinţă, ţine sub control strict aria de răspândire a virusului şi se evită riscul contaminării altor persoane din oraş, creşte capacitatea de absorbţie şi de reacţie a sistemului medical, pe şoseaua de centură se face un acces facil pentru transportul medical din celelalte judeţe ale Moldovei: Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui. Zona de la Leţcani beneficiază de toate utilităţile necesare funcţionării unui astfel de obiectiv “, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

La TransAgropolis, acolo unde va fi ridicat spitalul mobil deja există utilităţile necesare funcţionării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, generatoare de curent electric, încălzire, dar și o platformă betonată pe care poate fi amplasat spitalul.
Unitatea medicală, a cărei valoare este de aproximativ 15 milioane de euro, va fi achiziţionată din bugetele consiliilor judeţene din nord-estul țării, acestea având ulterior posibilitatea recuperării banilor, din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acţiunile de prevenire şi combatere a noului virus. Opt milioane de lei din această sumă vor fi daţi de Consiliul Judeţean Iaşi, bani ce vor fi alocați într-o ședință extraordinară ce va avea loc vineri.

Termenul de livrare pentru spitalul mobil este de 15-20 de zile, iar montarea durează între cinci şi şapte zile.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Iași, spitalul va putea fi folosit şi ulterior pandemiei, pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situaţie de urgenţă medicală sau va putea fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.