Peste 220 de persoane care au venit la Iași zilele acestea, în pelerinaj la Sfânta Parascheva, au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza frigului, nealimentației și a oboselii, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Ionuț Catană.
De marți dimineața, de la începutul pelerinajului la moaștele Cuvioasei Parascheva și Sfintei Tecla, și până în cursul dimineții de sâmbătă, s-a intervenit în peste 220 de situații pentru acordarea primului ajutor unor persoane cu probleme medicale.
Jumătate dintre bolnavi au avut nevoie de îngrijiri medicale în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.
Tot în această perioadă, 28 de pelerini au fost transportați la spital.
Cei mai mulți dintre pelerini stau la rând încă de vineri, pentru a se închina sâmbătă, de hramul Cuvioasei Parascheva, la racla sfintei, precum și la racla Muceniței Tecla.
Moaștele celor două sfinte au fost depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În prezent, peste 44.000 de pelerini veniți din țară și străinătate formează un rând lung de aproximativ cinci kilometri
Ei așteaptă să se închine la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia.
Sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană din Iași va avea loc Slujba Sfintei Liturghii.
Ceremonialul religios se va desfășura în curtea Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creștinii ortodocși sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din țară.
Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea, într-o familie de neam bun și cu credință în Dumnezeu.