Majorarea preţului la apă şi canalizare în municipiul Iaşi pentru dezvoltarea reţelei din judeţ. A fost una dintre soluţiile Apavital, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi.
Propunerea a fost amînată dar problemele rămîn. Multe staţii de epurare au fost închise pentru că locuitorii din multe comune ale judeţului Iaşi nu vor să plătească pentru canalizare. Preferă wc-ul din curte.
Aceleaşi probleme apar şi la capitolul apă curentă – după cum transmite corespondentul Europa FM, Violeta Cincu.
Statisticile despre numărul locuitorilor judeţului Iaşi racordaţi la sistemul centralizat de apă şi canalizare este un secret bine păzit.
Purtătorul de cuvînt al societăţii Apavital Iaşi, Răzvan Manolache ridică din umeri_ noi întreţinem un sistem care ne este dat de primăriile din judeţ în exploatare.
Recunoaşte însă că ieşenii de la ţară nu au cea ce a numit obişnuinţă de a fi racordaţi la sistem. Mai tranşant, managerul general al Apavital Iaşi, Ioan Toma declara că cele mai multe dintre staţiile de epurare sunt închise sau funcţionează la limita minimă. Lumea nu se racordează.
Oamenii preferă toaletă din curte. Şi la capitolul apă, pe primul loc stă cişmeaua din curte şi apoi fîntînă. Practic din cauza numărului mic de client din unele zone ale judeţului Iaşi sistemele nu sunt funcţionale.
Managerul Apavital rezumă situaţia: la apă stăm mai bine, la canalizare stăm prost. Oficialii societăţii care gestionează reteauia de apă şi canalizare din judeţul Iaşi spun însă că infrastructură nouă adduce client.
S-a depus un proiect pentru obţinerea unei finanţări de 240 de milioane de euro dar vizate sunt comunităţile cu două mii de locuitori.