Caz mai puțin obișnuit la Centrul Regional de Transfuzii Iași. Mai multe persoane, printre care și cadre medicale, care prezentau anticorpi anti-SARS CoV2, au fost refuzați la donarea de plasmă convalescentă pentru bolnavii COVID din motive legislative.
Aceștia ar fi fost asimptomatici, nu au fost internați în spital și pentru lipsa biletului de externare și a testului PCR inițial, precum și cel final care se realizează în unitatea medicală, au fost declarați neeligibili.
Andrei D. Este medic rezident în anul IV la un spital din Nordul Moldovei. În urma unor testări la serviciu dar și a altora făcute în regim privat, medicul a aflat că are anticorpii necesari donării de plasmă convalescentă pentru bolnavii COVID 19.
Testele arată că medicul a trecut prin boală fără a fi însă internat în spital, acest lucru fiind una dintre condițiile impuse de lege la donare: „La serciciu s-au făcut testări în urma cărora am ieșit negativ. Ulterior, eu fiind donator sangvin consacrat, mi-am făcut alte testări în regim privat. Mi s-a spus că am anticorpi anti SARS CoV 2 , deci, cum va trecusem prin boală. Atunci am zis, hai să facem un bine și eu și niște prieteni de ai mei am mers la CRTS”, a povestit medicul.
La CRTS Iași, atât medicul cât și câțiva prieteni ai acestuia aflați în aceeași situație au fost, așadar refuzați:
“Ni s-a spus că nu putem pentru că nu am avut test PCR pozitiv inițial , adică nu avem dovada precum am avut boala, și nici testele PCR negative ulterioare. Și asta deși aveam dovada că avem anticorpi. Am zis, bine, ok, “dar toți cei asimptomatici sau toți care nu s-au internat, cum era și cazul nostru, și care nu au o pozitivare de PCR și ulterior o negativare, cum pot să doneze? Păi nu pot să doneze, ni s-a spus. De ce? Pentru că așa este ordonanța. Și am spus atunci că este o ordonață care nu este OK, e ca și cum am zice “Da, veniți să donați, dar nu puteți dona””, a mai adăugat medicul.
Între-adevăr, ordonanța cu privire la donarea, testarea și transfuzia de plasmă convalescent prevede faptul că pentru a fi eligibil, donatorul trebuie să respecte aceleași criteria ca în cazul donatorului sangvin iar în plus trebuie să facă că a trecut prin boală dar în cadrul unei unități medicale.
Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului roman 18 aparate de plasmafereză a precizat că situația de la CRTS Iași nu este singulară și că legislația noastră privind donarea de plasmă nu corespunde cu cea europeană:
“România a adoptat o metodologie mult mai restrictivă , care se abate grosolan atât de la ghidul european pribind colectarea și testarea plasmei convalescente, cât și de la ghidurile și metodologiile din toate celelalte țări care practică această terapie. De parcă românii ar dona dosare cu șină, așa se întâmplă. În România se cer tot felul de lucruri care nu se cer nicăieri în străinătate. Singurul lucru pe care ar trebui să-l aibă donatorii sunt anticorpii. Ori, în momentul de față știu multe persoane care deși au analize medicale ce dovedesc că numai au virusul dar au o cantitate mare de anticorpi, nu sunt acceptate la donare pentru că nu au nu știu ce hârtii pe care le cer doar niște birocrați care nu salvează vieți”, a spus Florin Hozoc.
Pentru a modifica legislația în cauză, firma care a donat aparatele de plasmafereză și Patronatul Furnizorilor Privați de Servicii Medicale au încheiat un protocol prin care, atât societatea reprezentată de Florin Hozoc cât și alți sponsori se angajează să deconteze toate testele necesare donatorilor de plasmă hiperimună:
“Condiția era ca ministerul, respective Comisia de transfuziologie să modifice metodologia și s-o pună în acord cu ceea ce se întâmplă în toate țările. Nici până astăzi”, la peste două săptămâni după ce am trimis aceste solicitări precum și o copie a protocolului încheiat, nu am primit niciun răspuns”, a mai menționat Florin Hozoc.
La CRTS Iași, până în prezent au fost acceptați șapte donatori, recoltându-se în total cinci doze de plasmă convalescent, toate, în urma testării la București, fiind transferate la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva. Aici, dozele au fost trasfuzionate la patru pacienți.
Potrivit declarațiilor managerului spitalului, Carmen Dorobăț, deocamdată nu se observă o ameliorare a strării de sănătate a pacienților respectivi, aceasta subliniind însă și faptul că bolnavii fac parte din categoria celor critici, aflați intubați la Terapie Intensivă.