Confidenţialitate

Iași: Un bărbat a murit după ce a muncit întreaga zi în soare. Temperatura sa măsura 43,4 grade Celsius când a a fost adus la spital | AUDIO

Canicula face victime! La Iași, un bărbat în vârstă de 32 de ani din localitatea Prigoreni a murit după ce a lucrat toată ziua în soare. Avea 43,3 grade Celsius în momentul în care a fost adus la spital și deși medicii au reușit să-i reducă cu 4 grade temperatura, nu l-au mai putut salva – spune Diana Cimpoeșu, coordonatoarea Unității de Primiri-Urgențe a Spitalului Sfântul Spirdon din Iași.

Diana Cimpoeșu, coordonatoarea Unității de Primiri-Urgențe a Spitalului „Sfântul Spirdon” din Iași: Cei din jur au sunat la 112 abia când el a devenit inconștient

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Abia în momentul în care el a devenit inconștient cei din jur și-au dat seama că trebuie să apeleze 112. Probabil că semnele existau cu câteva ore înainte, dar considerându-l tănâr și sănătos au apelat abia în momentul în care el și-a pierdut starea de conștiență”, a declarat Diana Cimpoeșu, coordonatoarea Unității de Primiri-Urgențe a Spitalului „Sfântul Spirdon” din Iași.

Un al doilea bărbat cu hipertermie, în vârstă de 74 de ani, din localitatea Lețcani a intrat în comă, după ce a făcut hemoragie intracraniană. Și acesta lucrase în căldura, spun medicii.

Diana Cimpoeșu: Temperatura centrală a bărbatului  de 74 de ani era 41,9 grade

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Temperatura lui centrală era 41,9 grade. A răspuns la manevrele de răcire, dar a rămas comatos din cauza hemoragiei subarahnoidiene și l-am transferat la terpaie intensivă în Spitalul „Nicolae Oblu” cu un pronostic rezervat, dar cu șanse de supraviețuire”, a spus Diana Cimpoeșu.

De altfel, în ultimele zile, mai multe persoane în vârstă au ajuns la spital cu hipertermie, iar medicii amintesc că în zilele caniculare, activitățile în aer liber, între orele 11.00 și 17.00 pot pune viața în pericol:

Diana Cimpoeșu: „Au fost și persoane care au fost aduse din casă, unele având chiar aerul condiționat pornit”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Simptomele sunt cefaleea, starea de leșin, faptul că cineva nu se mai poate ține pe picioare. Apar și edemele la membrele inferioare, dar cel mai important este starea de confuzie, dificultatea de a răspunde, ceea ce este un semn al edemului cerebral. Și mai mulți pacienți care au ajuns la spital în Unitatea Primire Urgență au avut aceste simptome, dar au răspuns bine la tratament. Au fost și persoane care au fost aduse din casă, unele având chiar aerul condiționat pornit, dar se pare că este ineficient și aerul condiționat în aceste situații”, a declarat coordonatoarea Unității de Primiri-Urgențe a Spitalului „Sfântul Spirdon” din Iași.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 2 tineri rămași blocați în întuneric pe un traseu din Piatra Craiului, recuperați de salvamontiști. Cei doi turiști erau neechipați și au fost găsiți într-o stare de epuizare | AUDIO