Confidenţialitate

Iancu Guda, despre protestele fermierilor: Ar trebui să trecem gradual la „o mentalitate de combinație de subvenție cu stimulare și subvenție condiționată” | VIDEO

O parte a fermierilor români continuă să protesteze. Guvernul le-a promis o seamă de subvenții, dar și înlesnirea unor credite pentru perioada viitoare. În ultimii 10 ani statul român și Uniunea Europeană au dat 40 de miliarde de euro subventii în agricultură. Iancu Guda a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. Iancu Guda a analizat agricultura din România în perioada 2088 – 2022 și a constatat „Un profit cam de 6 miliarde de lei în 2022 față de 2,5 miliarde în 2018”. „Ce cred eu că nu este sustenabil: mentalitatea de a prelua să zicem uzufructul când este vreme bună, când este recoltă bună, când e preț bun”, a mai explicat Iancu Guda.

Iancu Guda: „O companie atunci când cumpără la costuri de achiziție foarte ridicate și vinde la prețuri foarte mici are o situație financiară complicată în acel an”

Cătălin Striblea: Hai să pornim de la analiza ta, pe care ai publicat-o acum câteva zile pe Facebook. Cum vezi situația agricultorilor din România în acest moment?

Iancu Guda: „Financiar vorbind, 2023 a fost un an foarte greu într-adevăr. Vremea neprielnică și faptul că au avut costuri de achiziție pentru inputuri, deci îngrășăminte, substanțe chimice, semințe la un nivel foarte ridicat pentru ca apoi să ajungă în ultimele luni la prețul de vânzare pentru cereale din ce în ce mai mici.

Și sigur că o companie atunci când cumpără la costuri de achiziție foarte ridicate și vinde la prețuri foarte mici are o situație financiară complicată în acel an. Dar niciodată nu te uiți la o industrie la o companie doar pe un an. Ca să înțelegi, de fapt, cum evoluează analiza se face pe minimum cinci ani”.

Iancu Guda, analiza pe agricultură pentru perioada 2018 – 2022: „Un profit cam de 6 miliarde de lei în 2022 față de 2,5 miliarde în 2018”

Cătălin Striblea: Tu ai făcut una pe patru sau cinci ani. Ai luat 2018 – 2022. Ce ai constatat?

Iancu Guda: „Codul CAEN 0111 cultivare cereale – și este unul din cele mai profitabile sectoare de afaceri din România. Profitul net a fluctuat între 12% și 20%. Este o cifră pe medie într-adevăr; am putea spune că fac unii profituri foarte mari și majoritatea profituri mai mici.

Dar dacă ne uităm spre distribuție, 9 din 10 fermieri au făcut profit în această perioadă 2018 – 2022 cam de 3-4 ori mai mult media la nivel național. În această perioadă, cifra de afaceri a crescut cu 63% vânzările, dar profitul a crescut cu 133%. Deci este un profit cam de 6 miliarde de lei în 2022 față de 2,5 miliarde în 2018”.

Iancu Guda: „Un fermier are un profit de aproape 20% și se îndatora 56%”

„8 din 10 fermieri au scos aproape tot profitul prin dividende. Ceea ce înseamnă că firmele nu mai au capitaluri proprii și într-adevăr sunt mai vulnerabile la fluctuația finanțării externe, la prețul cerealelor și la subvenții.

Totuși, vulnerabilitatea nu este foarte mare. Dacă te uiți pe gradul de îndatorare la nivel sectorial este 56% este foarte mic. Ca idee, în România, un business are un profit de 8% și este îndatorat cam 75%. Un fermier are un profit de aproape 20% și se îndatora 56%”, a mai spus Iancu Guda la Europa FM.

Iancu Guda: „Ce cred eu că nu este sustenabil: mentalitatea de a prelua să zicem uzufructul când este vreme bună, când este recoltă bună, când e preț bun”

Cătălin Striblea: Adică asta este ceva sustenabil? Ceva ce o companie să ducă?

Iancu Guda: „Cifrele acestea arată foarte bine, pentru că a fost o perioadă foarte bună. Ce cred eu că nu este sustenabil: mentalitatea de a prelua să zicem uzufructul, adică profitul prin dividende când este vreme bună, când este recoltă bună, când e preț bun, când nu ai probleme, când nu ai episoade temporare cum este acesta din Ucraina – care să știți că nu ne afectează doar pe noi în România și este o evoluție la nivel global”.

Iancu Guda: Ar trebui să trecem gradual la „o mentalitate de combinație subvenție cu stimulare și subvenție condiționată”

„Dacă perpetuăm mentalitatea aceasta de subvenție pe datorie. Și nu este sustenabil. Dacă în schimb, gradual, trecem la o mentalitate de combinație subvenție cu stimulare și subvenție condiționată.

Am văzut bune practici, de exemplu, în Franța, subvenția este plafonată în funcție și de categoria de suprafață exploatată. Adică, cu cât ai suprafața mai mică cu atât de descurajează și-ți dă subvenții mai mici. Chiar dacă pierderea per hectar este aceeași, pentru faptul că tu ai rămas mic, nu ai vrut să te asociezi ca să ai economii de scală – adică de suprafețe mari care să justifice achiziția unor tractoare și utilaje care să-ți crească productivitatea și așa mai departe te penalizează prin aceea că îți limitează subvențiile.

La noi în România, cam 95% din exploatațiile agricole au suprafață sub 5 hectare – suntem cei mai granulați. Statul nu vine să te mobilizeze, nu poate să te forțeze. Dar să te stimuleze, să zică: dacă tu rămâi mic și subvenția este mică și altfel fremierii vor rămâne într-o zonă de confort”, a mai explicat Iancu Guda.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

Citește și: Iancu Guda, despre fermieri: Când au servicii cu perioade bune, distribuie dividende. Când sunt probleme au pretenția să vină statul să-i salveze / Nu avem infrastructură de irigații | VIDEO