Confidenţialitate

IALOMIȚA: Povestea unui conac vândut la mica publicitate

Conacul din Reviga a fost construit în jurul anului 1930 de familia boierului Cioceanu, originar de prin părțile Buzăului.

Acesta s-a stabilit în Ialomița unde a deschis și prima moară de făină din județ.

Cu banii strânși în urma activității de morărit și din pământurile pe care le avea, moșierul Cioceanu a ridicat casa care astăzi se vinde pe internet, la mica publicitate, la prețul unui apartament cu două camere din centrul Sloboziei.

Inclusă pe lista monumentelor istorice, vechea casă boierească a fost realizată în stil neoromânesc, are două etaje, 18 camere și o scară interioară de lemn, frumos sculptată.

După 1945, odată cu instaurarea dictaturii comuniste în România, conacul boierului Cioceanu a fost rechiziționat de autoritățile locale și transformat în primărie.

Sediul primăriei din comuna Reviga a funcționat în casa preluată abuziv până în anul 2007 când, în urma unui proces, ultimii moștenitori ai moșierului au reușit o recâștige în instanță.

Ulteior, casa boierească a fost cumpărată de o bucureșteancă – Mariana Paraschivescu, o fostă funcționară a Institutului Tehnicii de Calcul din București.

După 11 ani de la încheierea tranzacției, actuala proprietară a conacului construit de morarul Cioceanu vrea la rândul său să-l vândă.

Femeia a postat un anunț pe internet, la mica publicitate.

Conacul din Reviga se vinde cu 35.000 de euro.

„Eu vreau să plec din țară și nu mai pot avea grijă de el. Am vrut să fac aici un azil pentru bătrâni, dar nu mai am putere. Tocmai de aceea am zis că e mai bine să-l vând” mărturisește Mariana Paraschivescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu doar conacul din Reviga este scos la vânzare pe internet. Pe același site de anunțuri și alți proprietari pun în vânzare fostele conace boierești.