Confidenţialitate

Iacării Acrobați: Zburăm împreună de 18 ani. Ne găsim mai repede pe cer decât jos

Sunt celebri în țară, dar și peste hotare. Spectacolul lor unic datorită efectelor pirotehnice, muzicii și luminilor folosite atrag admirația și aplauzele tuturor celor care îi urmăresc cu ochii pe cer. Ei sunt Ioan Postolache, Dan Conderman și Dan Ștefanescu. Adică Iacării Acrobați, una dintre cele mai cunoscute formații de acrobații aeriene din regiune.

Numele le vine de la avioanele pe care le pilotează: YAK 52, fabricate integral în România, în Bacău. Fuzelajul aparatelor de zbor poartă însemnele Forțelor Aeriene Regale Române, din perioada 1941-1944, în forma Crucii Regelui Mihai.

Însă acrobațiile aeriene reprezintă doar un hobby. În viața de zi cu zi, cei doi Dani își îmbracă uniformele de piloți de linie la două companii aeriene românești, în vreme ce Ioan Postolache este instructor de zbor la Tuzla.

Ne găsim mai repede pe cer decât jos”, mărturisește Ioan Postolache, liderul formației. Ceilalți doi iacări, Dan Conderman și Dan Ștefănescu, dau din cap aprobator. Sunt ani buni de când zboară împreună; de fiecare dată spectacolele lor, în care reușesc să stăpânească avioanele ce se rotesc în aer cu o viteză amețitoare, sunt urmărite cu sufletul la gură.

Zborul, un mod de viață

Pentru fiecare dintre ei, zborul este un mod de viață. Cum au ajuns aici? Dan Conderman și-a dorit să devină pilot încă de când era de-o șchioapă. În schimb, Ioan Postolache se visa la cârma unui vapor, străbătând mările și oceanele, nicidecum la manșa avionului. Dan Ștefănescu e ceva mai reținut: nu-i place să vorbească despre el, ci să arate de ce e în stare, așa că promite că spectacolul de sâmbătă va fi de neuitat.

Performanța Iacărilor nu poate fi atinsă fără antrenament intens. Pentru fiecare spectacol se pregătesc zilnic; execută câte 8-10 ore.

Despre frică

Întrebați dacă le este frică, dacă simt vreodată acel gol în stomac pe care îl avem cei mai mulți dintre noi când urcăm într-un avion, cei trei spun că ”am învățat să nu ajungem acolo, nu încercăm să forțăm lucrurile”, răspunde Dan Ștefănescu. ”Există instinct de conservare, nu frică. Dacă dispare instinctul de conservare, înseamnă că ești nebun. Iar noi nu suntem nebuni”, completează și Dan Conderman

Însă, oricui vede spectacolul Iacărilor îi vine greu să-i creadă, pentru că cei trei piloți par a se ghida mai mult după deviza Sky is not the limit.

Iacării Acrobați pot fi văzuți sâmbătă, 22 iulie, în cadrul celei de-a noua ediții a Bucharest International Air Show, cel mai mare spectacol aviatic din România.