Confidenţialitate

I s-a spus „Ministrul Pamblică” și l-a înlocuit la conducerea Educației pe „Ministrul Genunche”

Valentin Popa a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei la sfârşitul lunii ianuarie 2018.

El a fost criticat, de mai multe ori, pentru greşelile de exprimare pe care le-a făcut în cadrul mai multor declaraţii de presă.

“A apărut un colaj de afirmaţii extrase din discursurile mele din ultimii ani. Nu mă pot exprima exact despre acest colaj, dar recunosc că, în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică, care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri? Afirm cu tărie că trebuie să am un limbaj perfect, mă voi strădui să îl am”, a spus Valentin Popa, după audierile din Parlament, pentru funcția de ministru al Educației, la începutul acestui an.

“Inclusiv o nouă lege a educaţiei, dar şi «celelante» probleme care sunt legate de numărul de ore pe săptămână ale elevilor, de numărul de discipline, creşterea numărului de discipline”, a afirmat Valentin Popa, în parlament, chiar la dezbaterea moțiunii depuse de PNL la adresa sa.

Întrebat apoi despre forma corectă între “cealaltă” şi “cealantă”, ministrul nu a vrut să răspundă.

„Vă rog să mă credeţi că am dat în viaţa mea foarte multe examene şi nu voi da în continuare examen”, a spus acesta.

Tot atunci a explicat că ar fi fost nedreptățit atunci când a fost ironizat că a folosit cuvântul „pamblică”.

El spune că e un regionalism din zona Moldovei, pe care îl foloseşte de când se ştie.

Altădată, valentin Popa a spus: “Manualele şcolare este un subiect intens şi probabil principala sarcină a Ministerului Educaţiei”.

O altă greşeală a fost comisă în propoziţia: ”În acest cost de 24 de milioane de lei este inclusă editarea şi drepturile de autor”.

De asemenea, pe lista greşelilor comise joi de Valentin Popa a mai fost adăugată o altă frază fără coerenţă. “Mai bine să avem elevul la şcoală, să stea în clasă, decât să închidem şi să îl trimitem în spaţiul public”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Valentin Popa l-a înlocuit la începutul anului, la conducerea Ministerului Educației, pe Liviu Pop, care s-a remarcat și el prin dezacorduri și exprimări greșite.

Acesta își căpătase renumele de „Ministrul Genunche”, după ce, în 2016, înainte să ocupe un post în executivul condus de Mihai Tudose, cu ocazia unei operaţii, şeful de la Educaţie îşi asigura prietenii de la Facebook că „totul este sub control, operaţia la genunche a decurs bine”.

Conform DEX, forma corectă a substantivul este genunchi, nu genunche.