Cea mai mare creștere economică din ultimii ani pentru România este însoțită, însă, și de creșteri de prețuri importante.
Economia României a consemnat o creștere de 7% în anul 2017 comparativ cu anul precedent în timp ce rata inflației o ia în sus – arată datele Institutului Naţional de Statistică publicate azi.
Staticile poziționează România noastră între fruntașele Uniunii Europene iar datele au fost previzionate și de instituții internaționale precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional .
Analiștii avertizează că este o creștere nesănătoasă, care ridică semne de întrebare privind viitorul economiei românești.
Analistul economic, George Vulcănescu a explicat la Europa FM că ”această creștere reală nu este contestabilă pentru trecut, ci pentru viitor. Sunt numeroase elemente care pun sub semnul întrebării soliditatea acestor cifre, de fapt, soliditatea economiei”.
În timp ce economia României este pe hârtie în trend ascendent, prețurile la raft sunt și ele în creștere.
Potrivit Institutului Național de Statistică, rata inflației a crescut cu 4,3% în luna ianuarie, cu un procent față de decembrie anul trecut.
”Pomparea salariilor fără o bază economică reală face ca un prim efect să se simtă în acest moment. Este vorba de inflație, care erodează din puterea de cumpărare indusă în primă instanță”- spune George Vulcănescu.
Analistul mai punctează că este preferabilă o creștere economică redusă dar constantă precum cea a Poloniei.
Asta pentru că predictibilitatea economiei aduce investiții.
“În anul 2017, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2016, cu 7,0%. Produsul intern brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul III 2017. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 6,9% pe seria brută şi de 7,0% pe seria ajustată sezonier”, se precizează în comunicatul INS.
Banca Mondială a anunţat, recent, că se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.
Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2017, în raportul “World Economic Outlook”, publicat pe 10 octombrie.