Puteri sporite pentru președintele Curții Constituționale: acesta poate refuza să publice o opinie separată a unui judecător.
Potrivit unei hotărâri a CCR, se stabilesc noi reguli de…redactare: dacă acestea nu sunt respectate, președintele Curții poate dispune nepublicarea opiniei.
Decizia vine după ce, recent, în mai multe spețe controversate, precum pragul pentru abuzul în serviciu – judecătoarea Livia Stanciu s-a pronunțat altfel decât decizia finală a CCR și, în opinia separată, a criticat plenul.
În momentul în care un judecator redacteaza o opinie separata sau concurenta va trebui, întâi de toate, să o predea presedintelui CCR.
În cazul în care sunt abateri de la regulile stabilite, i se va cere sa o refaca, iar dacămagistratul nu se conformează, presedintele Curtii poate dispune nepublicarea punctului de vedere in Monitorul Oficial sau pe site-ul CCR.
De asemenea, opinia nu se mai atașează nici la motivarea cauzei.
Recent, opinia separată a judecatoarei Livia Stanciu, in care critica decizia referitoare la pragul pentru abuzul în serviciu, a disparut din motivarea publicata de CCR pe site.
Fosta șefă a Instanței Supreme remarca, între altele, că magistrații Curții Constituționale nu pot obliga legiuitorul – în cazul de față Guvern sau Parlament – să stabilească un prag valoric pentru această infracțiune.