Horezu este, fără drept de apel, capitala ceramicii românești. Așa că o vizită aici ar trebui să înceapă într-un atelier de olărit. Unul dintre cele mai frumoase din localitate este Atelierul Familiei Pietraru. Atrage atenția prin forma inedită pe care o are: este ca o oală imensă din ceramică, afirmă meșterul olar Laurențiu Pietraru, proprietarul atelierului.
Laurențiu Pietraru spune că i s-a întâmplat de multe ori să fie întrebat: ”de ce e atât de specială ceramica de Horezu?”. Le răspunde curioșilor care pășesc pragul atelierului său că aceasta este singura inclusă în patrimoniul UNESCO.
Înafară de aceste ateliere în care înveți cum se fac ulcelele din ceramică, Horezu le oferă turiștilor și alte bucurii. Tradițiile locului pot fi cunoscute în muzee, case de cultură și biblioteci. Vizitați Muzeul Mănăstirii Hurez, care conține piese de artă medievală, țesături si numeroase exemplare de documente și cărți vechi. Biblioteca mănăstirii a fost inițiată de domnitorul Constantin Brâncoveanu, care avea una din cele mai valoroase colecții de carte ale timpului său.
La fel de interesantă este și o vizită la Muzeul Etnografic Horezu, unde sunt expuse obiecte de artă populară, țesături, picturi și elemente ale portului popular specific zonei.