Confidenţialitate

Horațiu Potra și Andrei Florin Lup au scăpat de măsura controlului judiciar

Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a scăpat de controlul judiciar. Tribunalul Ploiești a respins vineri, 13 decembrie, ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de acesta și de al doilea inculpat din dosar, Lup Andrei-Florin. Decizia este definitivă. Potra a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică după ce a fost prins duminică, 8 decembrie, îndreptându-se spre București, cu o grupare formată din 20 de persoane înarmate. 

Tribunalul Prahova a respins vineri, 13 decembrie, ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horațiu şi Lup Andrei-Florin, cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar. Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani, se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova.

La ieşirea din sediul Tribunalului Prahova, Horaţiu Potra le-a spus jurnaliştilor că nu a discutat cu fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu și a negat că ar fi avut arme în mașină, cu care ar fi intenționat să provoace tulburări.

Anterior, magistraţii Judecătoriei Ploieşti le-au impus celor doi inculpaţi mai multe obligaţii, între care aceea de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.

Procurorii şi poliţiştii din Prahova au efectuat, luni, mai multe percheziţii în Ilfov, Sibiu şi Bucureşti, în dosarul în care a fost inculpat Horaţiu Potra.

Redăm integral minuta instanței

Solutia pe scurt: În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. b) rap. la art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti. În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 2 lit. a) rap. la art. 202 Cod procedură penală, admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horațiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând: În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horațiu şi Lup Andrei-Florin.

În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatori, în cuantum de 250 lei, fiecare, rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia contestatorilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 13.12.2024.

Document: Încheiere finală (dezinvestire) 783/2024 13.12.2024”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită