Horaţiu Mălăele va primi azi o stea pe Aleea Celebrităţilor, aflată în Piaţa Timpului, din faţa magazinului Cocor.
‘Râsul începe pentru el de la zâmbetul fin provocat de o simplă glumă până la cel caustic, acid, izvorât din indignarea marilor comediografi ai lumii în faţa contradicţiilor de nerezolvat ale existenţei. E mereu prezent, activ, inventiv. Un artist vrăjitor, care se mişcă cu modestie, simplitate şi cucereşte săli întregi doar prin simpla prezenţă acolo. Are umor şi improvizează tot timpul. Sunt onorat că a dat curs invitaţiei de a relua spectacolul ‘Podul’ şi de a monta Lautrec la Bordel pe scena Teatrului Metropolis. Umorul lui Horaţiu are puterea de a sintetiza tristeţea unei umanităţi, dar şi frumuseţea, poezia şi sensibilitatea ei şi tocmai de aceea se înscrie în seria scurtă a marilor comedianţi ai lumii. Este o onoare pentru mine, în calitate de director, actor şi nu în ultimul rând de prieten, să-i acordăm o stea pe Aleea Celebrităţilor’, spune George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, iniţiatorul proiectului Aleea Celebrităţilor.
Horaţiu Mălăele a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din ‘Pălăria florentină’, de Eugene Labiche. În 1975, şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, ca apoi să ajungă în Bucureşti, după anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis.
În 1975 a debutat şi în film, în ‘Muntele ascuns’, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu etc. În 2000, a jucat în ‘Amen’, în regia lui Costa-Gavras, pentru ca în 2008 să regizeze primul său film, ‘Nunta mută’.
De la debut şi până în prezent, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase premii pentru interpretare şi pentru regie, dar şi premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru ‘Mincinosul’, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Româneşti, în 1994, premiul UNITER, pentru ‘Unde-i revolverul’, în 1998 etc.
A debutat ca scriitor cu ‘Horaţiu despre Mălăele’, iar anul acesta a publicat volumul ‘Rătăcire’.