După revoluția tech declanșată de lansarea programelor cu inteligență artificială de tip ChatGPT suntem acum în pragul unei noi evoluții.
OpenAi – start-up-ul care a lansat ChatGPT – a prezentat mai multe videoclipuri create de Sora, noul instrument cu AI care poate transforma o descriere scurtă de text într-un videoclip detaliat, de înaltă definiție.
Videourile prezentate au până într-un minut, dar sunt un preview pentru ce ar putea însemna această inovație pentru industria cinematografică sau pentru animații.
Și alte companii, de la giganți precum Google la startup-uri precum Runway, au dezvăluit deja astfel de proiecte de inteligență artificială text-to-video. Dar OpenAI susține că Sora se distinge prin fotorealismul său și prin capacitatea sa de a produce clipuri mai lungi. Totuși, cei de la OpenAi au fost zgârciți cu detaliile: nu au spus, de exemplu, cât durează randarea întregului videoclip.
Inovația ridică însă și o serie de îngrijorări privind felul în care s-ar putea folosi acest tip de tehnologie pentru a dezinforma.
„Tehnic, pare a fi un salt semnificativ înainte, dar există două fețe ale monedei”, a declarat pentru MIT Technology Review Sam Gregory, director executiv la Witness, o organizație pentru drepturile omului specializată în utilizarea și utilizarea greșită a tehnologiei video.
Introducing Sora, our text-to-video model.
Sora can create videos of up to 60 seconds featuring highly detailed scenes, complex camera motion, and multiple characters with vibrant emotions. https://t.co/7j2JN27M3W
Prompt: “Beautiful, snowy… pic.twitter.com/ruTEWn87vf
— OpenAI (@OpenAI) February 15, 2024
Expertul subliniază faptul că o astfel de tehnologie ar putea fi folosită pentru a dezinforma publicul cu privire la zonele de conflict sau proteste.
OpenAi susține că va lua mai multe măsuri de siguranță înainte de a pune Sora la dispoziția utilizatorilor. Reprezentanții companiei spun că lucrează cu experți în domenii precum dezinformare, conținut instigator la ură și prejudecăți.
De asemenea, OpenAI spune că va crea și instrumente pentru a ajuta la detectarea conținutului înșelător, cum ar fi un soft de detectare care poate identifica când un videoclip a fost generat de Sora.
Prompt: “A stylish woman walks down a Tokyo street filled with warm glowing neon and animated city signage. she wears a black leather jacket, a long red dress, and black boots, and carries a black purse. she wears sunglasses and red lipstick. she walks confidently and casually.… pic.twitter.com/cjIdgYFaWq
— OpenAI (@OpenAI) February 15, 2024
Un lucru este cert în aceste vremuri în care evoluția inteligenței artificiale a prins viteză: cel mai important filtru este gândirea noastră critică.
Sursa foto: Shutterstock