În Statele Unite ale Americii, 9% dintre copii și adolescenți prezintă acest sindrom și de cele mai multe ori cadrul didactic este cel care observă primul semnele, și nu părinții.
În primul rând, copilul nu poate fi atent. Acesta are dificultăți în a asculta pe cineva, nu poate termina activitățile pe care le-a început sau nu știe unde îi sunt lucrurile personale. Este visător și greșește ușor.
De asemenea, copilul este hiperactiv, adică nu poate sta liniștit. Aleargă și se urcă pe mobilierul din casă sau atunci când este așezat pe scaun nu-si găseste locul si isi mișcă excesiv picioarele. Vorbeste foarte mult și nu reușește să se joace în tăcere.
Copilul cu ADHD este impulsiv – îi întrerupe pe cei din jur și răspunde înainte să se termine întrebarea.
Sindromul deficitului de atenție afectează performanța școlară, copilul își face greu prieteni și crește riscul apariției depresiei și anxietății.
Diagnosticul se bazează pe consultul unui medicul psihiatru pentru copii care constă într-un interviu al copilului și al părinților.
Tratamentul presupune consilierea și terapia comportamentală. Părinții pot veni în ajutorul copilului organizând un program zilnic care să-i reamintească ce are de făcut.
Unii specialiști recomandă și o dietă alimentară care să sporească gradul de concentrare bazată pe nuci, ouă, carne și fasole.
Pentru dezvoltarea atenției încurajați jocurile tip puzzle și cititul. Nu este recomandat privitul la televizor mai mult de 2 ore pe zi.