Hidrocentralele de mici dimensiuni nu pot fi construite în ariile protejate, a decis miercuri Curtea Constituțională. Judecătorii au admis o sesizare a USR la legea adoptată în primăvara acestui an de coaliție și care va bloca finalizarea a trei hidrocentrale mici pe Mureș și Jiu.
Sesizarea depusă imediat după ce legea a fost adoptată în forul decizional, Camera Deputaților, USR invoca 11 argumente de neconstituționalitate și încălcarea dreptului la un mediu sănătos.
Legea permitea ca în ariile naturale protejate să poată fi finalizate hidrocentralele construite în proporție de 60% să poată fi finalizate.
În această situație se aflau trei unități: una la Răstolnișa, pe râul Mureș și doua pe râul Jiu, la Bubești și Dumitra.
Toate sunt finalizate în proporție de 90%. Construcția lor a început înainte de aderarea României la Uniunea Europeană iar zonele în care acestea se află sunt declarate arii naturale protejate din 2007, moment în care investițiile au fost oprite.
Legea, declarată acum neconstituțională de CCR, prevedea că obiectivele de investiții pentru realizarea de hidrocentrale care sunt considerate proiecte de interes public major și de siguranță și securitate națională pot fi construite în ariile protejate și pot deveni funcționale până la finalul anului 2025.
Foto: Shutterstock