Confidenţialitate

Hexi Pharma, firmele off-shore ale lui Dan Condrea și Flori Dinu, urmărite penal de DNA

Un nou dosar penal în scandalul dezinfectanților, de această dată deschis de procurorii DNA.

Hexi Pharma și două firme off-shore din Cipru ale lui Dan Condrea sunt urmărite penal de DNA pentru evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor

Cele două firme off-shore sunt CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD și HATOM LIMITED LTD.

În același dosar, procurorii au început urmărirea penală și față de Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma pentru complicitate la evaziune fiscală,  Miron Panaitescu, fost partener de afaceri al lui Dan Condrea,    Uliana Ochinciuc concubina lui Dan Condrea, și Radu Ochinciuc, fratele Ulianei.

Aceștia din urmă sunt suspectați de spălare de bani.

DNA susține că ”în perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro). ”

În acte, societatea cumpăra substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor de la două firme off-shore înregistrate în Cipru. În realitate, achizițiile erau realizate de către HEXI PHARMA  direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară.

Potrivit procurorilor, ”comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România.”

În urma operațiunilor, Hexi Pharma înregistra cheltuieli de 53 de milioane de euro, echivalentul a  12 milioane de euro, în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de numai 4 milioane și jumătate de lei, adică 1 milion de euro.

Hexi Pharma a evitat astfel să plătească impozite pentru diferența de aproape 11 milioane de euro. Totul s-a întâmplat cu ajutorul celor două firme off-shore.

DNA susține că aceste infracțiuni ar fi fost comise și cu ajutorul lui Flori Dinu, care a semnat un contract și acte adiționale cu firma HATOM LIMITED LTD, ”prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat.”

Mai exact, producătorul din Germania vindea firmei din Cipru produse la un preț, iar apoi societatea din Cipru le vindea către Hexi Pharma la un preț mult mai mare. Însă produsele erau livrate din Germania direct în România.

Banii câștigați din aceste afaceri ilegale ajungeau, în final, fie în conturile lui Dan Condrea, fie în conturile tatălui său (suma totală de 1.200.00 euro), fie în conturile unei rețele formate din 9 societăți comerciale controlate de Miron Panaitescu, ”în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).”

Mai mult, procurorii spun că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce a ieșit la iveală scandalul dezinfectanților diluați, Dan Condrea a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în contul concubinei sale Uliana Ochinciuc– 230.000 de euro și în contul lui Radu Ochinciuc, fratele Ulianei, 320.000 de euro, în încercarea de a ascunde originea ilicită a banilor.

În acest dosar, procurorii DNA au pus „sechestru pe bunurile mobile, imobile și conturile bancare dobândite prin infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani,  bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează:

– 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov,
– 32 de autoturisme,
– utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție,
– conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.”

Uliana și Radu Ochinciuc au fost puși sub control judiciar.

Flori Dinu este deja în arest la domiciliu, în dosarul deschis de procurorii de la Parchetul General, privind dezinfectanții diluați din spitale. Directoarea Hexi Pharma e acuzată de 128 de infracțiuni de înșelăciune și participație improprie la combaterea zădărnicirii bolilor.