Hepatita C este o afecțiune extrem de răspândită la nivel mondial. În fiecare an au loc peste 350 de mii de decese din boli de ficat asociate cu hepatita C.
Virusul hepatitei se transmite prin sânge. Până în anul 1990 principala cale de transmitere a fost reprezentată de transfuziile sanguine. Această sursă a fost eliminată treptat după folosirea tehnologiilor sigure de testare a sângelui. Virusul C continuă să se transmită cu predilecție în rândul consumatorilor de droguri injectabile prin reutilizarea acelor și seringilor infectate.
Alte căi de transmitere constau în contactul cu instrumentarul infectat sau sângele unei persoane infectate. Acestea sunt infectarea dobândită în mediul spitalicesc și în cabinetele medicale, transmiterea de la mamă la făt, centrele de manichiură-pedichiură, tatuaje, piercing, acupunctură, transmiterea în mediul familial și contactele sexuale neprotejate.
Pentru România, Hepatita C este o problemă importantă de sănătate publică. Cercetări epidemiologice ne situează pe un loc fruntaș într-un clasament al statelor Uniunii Europene. Se poate estima că aproximativ 600000 de români sunt infectați cu virusul C.
Evoluţia Hepatitei C
Hepatita C este o afecțiune extrem de răspândită la nivel mondial. În fiecare an au loc peste 350 de mii de decese din boli de ficat asociate cu Hepatita C. Virusul hepatitei se transmite prin sânge.
De regulă, Hepatita C evoluează lent și fără prezența unor simptome evidente o lungă perioadă de timp. Cele mai multe persoane rămân nediagnosticate sau netratate și reprezintă o sursă continuă de infectare. În schimb, cei care se vindecă spontan sau prin tratament nu mai transmit virusul și contribuie la reducerea epidemiei.
Dintre persoanele infectate cu virusul Hepatitei C, aproximativ 20% se vindecă spontan, dar la restul afecțiunea se cronicizează.
Hepatita C produce deterioarea progresivă a ficatului. Ţesutul hepatic se inflamează, apoi apare fibroza care este componentă a cirozei. Toate aceste modificări reprezintă un teren favorabil apariției cancerului hepatic, numit hepatocarcinom.
Astfel, aproximativ 30% din bolnavii de Hepatită C dezvoltă ciroză în decurs de 20-30 de ani de la infectare, iar o parte din aceștia cancer hepatic. Un bărbat pierde, în medie, 12 ani de viață din cauza decesului din ciroză, iar o femeie circa 6 ani.
Boala evoluează lent și de cele mai multe ori fără simptome majore. Pot apărea oboseala cronică, amețeli, dureri în zona ficatului, dureri abdominale, ale încheieturilor, reducerea capacității de concentrare, de memorare și de realizare a unor activități intelectuale complexe. Frecvent raportate sunt și depresia și disfuncțiile sexuale. Calitatea vieții și capacitatea de muncă a persoanelor infectate scad, astfel, semnificativ.
În stadiile avansate apar complicațiile precum ascita, varicele esofagiene și encefalopatia hepatică.
Simptomele asociate cu Hepatita C pot fi rezolvate numai prin tratament antiviral.
Diagnostic şi tratament
În România, Hepatita C nu este localizată în anumite grupuri, ci afectează toate categoriile sociale, vârstele și mediile de rezidență. Cele mai multe persoane infectate sunt încă la vârsta activă profesional.
Hepatita C rămâne asimptomatică până în stadiile avansate ale bolii. O mare parte a depistărilor bolii au fost întâmplătoare. Testele constau în analiza sângelui și depistarea anticorpilor anti virusul C.
Simptomele asociate cu hepatita C pot fi rezolvate prin tratament antiviral. Pentru Hepatita C există tratamente care ajută la eliminarea virusului din organism și creșterea calității vieţii până la nivelul persoanelor sănătoase.
Rata de succes a acestora variază în funcție de tipul virusului, nivelul acestuia din organism, vârsta și alte caracteristici ale pacienților. În fazele avansate soluția este transplantul de ficat, dar acesta este o procedură extrem de costisitoare.
Hepatita C nu poate fi prevenită prin vaccinare, precum în cazul hepatitei B. De aceea, metoda cea mai eficientă de prevenţie este tratamentul persoanelor infectate, care încetează să mai fie o sursă de infectare.
Este nevoie de o strategie națională de combatere a Hepatitei C, iar acest lucru se va realiza prin Carta albă a Hepatitei C, care urmăreşte îmbunătățirea calității vieții şi creşterea speranței de viață pentru persoanele infectate cu virusul Hepatitei C.
De asemenea, din data de 15 martie, de luni până vineri, în intervalul orar 10-16 funcționează un call center dedicat pacienților cu afecțiuni hepatice, apelabil la numărul 0268474400, la tarif normal.