Fostul portar Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem de președintele României. Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. În comuna Semlac din Arad, unde s-a născut eroul de la Sevilla, autoritățile locale intenționează să-i ridice o statuie, iar terenul de fotbal din localitate îi va purta numele. Primăria a vrut să îi facă statuie încă de când trăia Helmut Duckadam, dar acesta a refuzat. De ce aflăm dintr-un reportaj realizat de Ciprian Boițiu.
După moartea lui Helmut Duckadam, au rămas acum doar amintirile.
Primarul comunei Semlac, Letiția Stoian: „Poza reprezintă întâlnirea cu bunica lui Helmut Duckadam, imediat când el a apărat la Sevilla cele patru goluri. Deci am adunat flori, pentru că nu erau atunci florării cum sunt astăzi, din toate curțile de la oameni, unde am găsit, și am făcut un buchet imens și am mers cu fostul primar, eu și câțiva oameni din comună la bunica, care era foarte surprinsă și… ce-i cu florile astea?” „- Păi, Helmut!” „Cum o spus?” „- El și fotbalul!” „- Dar ea l-a crescut!” „- Ea l-a crescut!”
„Am fost prieteni încă înainte de a fi sus”
Localnicii prețuiesc acum altfel pozele făcute cu marele sportiv, pe care notorietatea nu l-a schimbat în niciun fel.
Gheorghe Pascu era un prieten apropiat al lui Helmut Duckadam: „Am fost prieteni încă înainte de a fi sus”.
Reporter: „Când ați vorbit cu el ultima dată?”
Gheorghe Pascu: „Săptămâna trecută m-a sunat el… Ce faceți, cum faceți, când vii acasă?”
Crescut de bunică, a deprins pasiunea pentru fotbal de la profesorul de sport din comună. Chiar dacă a plecat de tânăr în București și a făcut performanță, acasă revenea întotdeauna cu plăcere.
Duckadam a antrenat cel puțin 30 de copii, cu ani în urmă, pe stadionul din comună. Avea grijă să le aducă mingi și mănuși de portar. Prietenii săi, care au înființat în Semlac, un fan club Steaua, vor să țină clubul în viață, pentru că era locul în care sportivul, a declarat-o chiar el, se simțea cel mai bine.
Dr. Toth Ladislau, prieten al lui Helmut Duckadam: „A și spus odată la televizor că cel mai bine se simte între noi, acolo, la club”
Dr. Toth Ladislau, care era prieten bun cu Helmut Duckadam, spune că atunci când marele sportiv venea acasă, era sărbătoare:
„În relații foarte bune am fost. Am înființat fan clubul Steaua aici, în Semlac. Se simțea foarte bine printre noi. A și spus odată la televizor că cel mai bine se simte între noi, acolo, la club”, a spus dr. Toth Ladislau.
În memoria marelui portar, terenul de fotbal din localitate îi va purta numele, iar în fața lui va fi ridicată o statuie
Primarul comunei Semlac, Letiția Stoian: „Povestea statuii este mai de mult discutată cu el. Discuțiile erau atunci cam așa: doamna primar, statuile se fac pentru cei plecați. Eu mi-s în viață, sunt aici. Lăsați că faceți altădată. Faceți după ce eu nu mai sunt în viață. Ori suntem în momentul în care trebuie să demărăm această statuie”.
Primarul comunei Semlac, Letiția Stoian: „O pierdere imensă”
Gheorghe Pascu: „Acum facem statuia, o facem, ori vrea, ori nu vrea”.
Primarul Letiția Stoian: „O pierdere imensă”.
Fostul mare portar român, Helmut Duckadam, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla” și singurul român din Guinness Book a decedat luni, la vârsta de 65 de ani.
Pentru întreaga cariera sportivă, Helmut Duckadam a primit, în 2001, titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Semlac, unde s-a născut în data de 1 aprilie 1959.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin