Hawaienii care locuiesc în zona vulcanului Kilauea se confruntă cu un nou pericol cu potenţial letal reprezentat de norii de gaze toxice, vapori acizi şi particule de sticlă vulcanică ce s-au ridicat în atmosferă după ce şuvoaiele de lavă au ajuns duminică în apele Oceanului Pacific, relatează CNN.
Agenţia pentru Apărare Civilă a avertizat populaţia să se protejeze de emanaţiile rezultate după ce două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137 situată pe coasta sudică a Insulei Mari.
Emanaţiile de acid clorhidric, aburi şi particule fine de sticlă s-au extins pe o suprafaţă de până la 24 de kilomeetri spre vest de locul în care lava a pătruns în apă.
Ploaia acidă rezultată, cu un pH situat între 1,5 şi 3,5, are ”proprietăţile corozive ale acidului de baterie diluat”, a atras atenţia Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
O persoană a fost grav rănită, sâmbătă, în urma celor mai recente erupţii explozive ale vulcanului Kilauea.
Jeturile de lavă vâscoasă de un portocaliu intens au atins o înălţime de cel puţin şase metri.
Experţii se aşteaptă la producerea unei serii de erupţii ale vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume, care ar putea răspândi cenuşă şi fum deasupra întregii Insule Mari, cea mai sudică insulă din Arhipelagul Hawaii. Acest lucru ar putea reprezenta un pericol şi pentru aeronavele care survolează zona, la circa 9.144 de metri înălţime.