Confidenţialitate

Harta șpăgii în spitalele din România. Fondatorul platformei: Nu a dispărut șpaga, dar există o îmbunătățire | VIDEO

Caz cu repetiție la Botoșani. Directoarea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” a fost reținută de procurorii DNA, pentru că ar fi luat o șpagă pentru o angajare. De fapt, există suspiciunea unei fapte continuate. Și fosta conducere a spitalului a fost reținută pentru același tip de acțiuni. În același dosar au mai fost reținuți, în decembrie 2023, pentru corupție, fostul manager al spitalului și fosta directoare de îngrijiri. Alături de ei au fost reținuți și alți angajați ai spitalului, inclusiv medici, șefi de secție, personal administrativ. Angajații spitalului erau acuzați de trafic de influență, luare de mită și alte infracțiuni de poliție. Cei implicați ar fi solicitat și primit sume de bani, bijuterii și alte avantaje pentru favorizarea unor candidați în cadrul concursurilor pentru posturi din spital. Mita oferită era între 8.000 și 15.000 de euro. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro – harta șpăgilor date în spitalele din România – a explicat că, din 2017, de când sunt colectate date de la pacienți în urma externării prin intermediul chestionarului lansat de Ministerul Sănătății, calitatea serviciilor medicale s-a îmbunătățit. 

Dragoș Vana: „Avem în jur de 50.000 de chestionare completate în fiecare lună”

Cătălin Striblea: 2.49 la Botoșani. Nu e cea mai ridicată cifră din țară. Județele sudice bat valoarea asta. E chiar medie. Toată lumea care primește chestionarul răspunde la întrebările Ministerului Sănătății?

Dragoș Vana:În primul rând se trimit în jur de 160.000 de chestionare, din care, cam o treime sut completate în total. La nivel național, într-adevăr este un sondaj foarte bun, mai ales că se trimit la toți cei externați din spitale. Avem în jur de 50.000 de chestionare completate în fiecare lună”.

Dragoș Vana: De când există chestionarul completat de pacienți după externare serviciile medicale sunt mai apreciate, explicațiile sunt mai bune, starea pacienților e mai bună

Cătălin Striblea: Uitându-mă pe cifrele pe care le adunați, sunt chiar județe cu 0. Și sunt câteva. Cu 0,60, cu 0,68, 0,93. Cu excepția a trei-patru județe, șpaga în spitale nu pare a fi un fenomen foarte răspândit. Dimpotrivă, ar zice cetățeanul român.

Dragoș Vana: „Sunt multe variabile aici. Dacă ne uităm pe cifre, din 2017 de când avem datele acestea putem să vedem că s-a făcut o îmbunătățire, nu doar a acestei șpăgi, dar la toți cei 10 parametri măsurați în aceste chestionare. Nu doar șpaga s-a îmbunătățit undeva, de la o medie națională de 4% până la sub 2%, ce era anul trecut, ci se găsesc mai multe medicamente în spitale, serviciile medicale sunt mai apreciate, explicațiile sunt mai bune, starea pacienților e mai bună. Deci, toți acești parametri ai sistemului medical – de când există acest chestionar – se vede că s-au îmbunătățit. este foarte important și cum sunt puse întrebările. Până luna trecută, am avut un chestionar cu 10 întrebări. Iar întrebarea despe șpagă era destul de clară: vi s-au solicitat bani de către medici sau asistente? Ministerul a schimbat această întrebare. Și acum s-a transformat în: doriți să raportați responsabilului anticorupție faptul că vi s-au solicitat bani sau alte atenții?”

Cătălin Striblea: Aici e o nuanță, pentru că, chiar dacă ți s-au solicitat… tu poate nu dorești să raportezi, că n-ai nevoie de bătăi de cap.

Dragoș Vana: „Culmea este că s-a triplat procentul. Cu această întrebare, mult mai alambicat pusă, mult mai multă lume a zis că da”.

Cătălin Striblea: În luna februarie a anului 2024 îmi spuneți că raportările au crescut brusc de 3 ori? Ce s-o fi întâmplat? E doar din schimbarea unei întrebări?

Dragoș Vana:Alt motiv nu-mi dau seama”.

Dragoș Vana: „Nu a dispărut șpaga, nu e totul perfect de când sunt colectate datele, dar există o îmbunătățire”

Cătălin Striblea: Merită spus și că ați avut un blocaj în colectarea acestor date, pentru o perioadă de timp. Acesta s-a rezolvart, dar de ce a apărut?

Dragoș Vana:Așa este. Aceste date se dau la sfârșitul fiecărei luni. Când s-a schimbat acum chestionarul, la 1 martie, ca să avem datele pentru februarie am primit doar datele la nivel național, fără datele specifice per spital. Din cauza asta nu am putut face harta șpăgii. Nici nu ne-a anunțat cineva ce se întâmplă. Până la urmă am văzut că Ministerul (n.r. Sănătății) a încărcat pe site și datele per spital și am putut să continuăm activitatea cu cele 8 întrebări în loc de 10, dar graficele merg înainte. Am făcut și o nouă secțiune”.

Cătălin Striblea: Există multe secțiuni. Felicitări pentru munca voasrtră. Aveți date despre serviciile medicale, despre curățenia din spitale, despre activitatea asistentelor, despre explicațiile medicale primite și mă uit la o cifră. Chestiunea asta cu șpaga de la Giurgiu: 8,33. Ășta e județul unde sunt cele mai multe semnale.

Dragoș Vana:Să știți că, inclusiv la aceste județe, care arată foarte rău acum, există o îmbunătățire. Au plecat de la 20%. Că au ajuns acum la 7-8% e o îmbunătățire. Trendul este pozitiv. Nu a dispărut șpaga, nu e totul perfect de când sunt colectate datele, dar există o îmbunătățire și asta e foarte important”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA Suceava | AUDIO