Harta corupției la nivel mondial realizată de Transparency International situează România la mijlocul clasamentului, cu un scor de 46 pe o scară de la 0 la 100, unde zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.
Ungaria a devansat Bulgaria, fiind considerată cea mai coruptă din Uniunea Europeană.
Cele mai scăzute niveluri de corupție din lume se înregistrează în țările nordice, Danemarca si Finlanda, urmate de Noua Zeelandă, Suedia, Elveția și Olanda.
La polul opus, cu cele mai ridicate niveluri de corupție se află Coreea de Nord, Siria și țări din Africa (Somalia, Sudanul de Sud, Ciad), dar și Nicaragua sau Venezuela.
Ucraina este cotată cu scorul de 33, la fel ca Mongolia, și mai prost decât Kazahstan sau Belarus.
Republica Moldova este cotată cu un scor de 39, mai bine decât Ucraina, dar semnificativ mai prost decât România, în timp de Rusia înregistrează un scor de doar 28.
Clasamentul Transparency International include 180 de țări și teritorii din întreaga lume în funcție de nivelurile percepute de corupție din sectorul public.
Sunt acordate punctaje pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).
De peste un deceniu, 155 de țări nu au facut niciun progres semnificativ în lupta împotriva corupției sau au înregistrat un declin din 2012.
Corupția subminează capacitatea guvernelor de a proteja populația și erodează încrederea publică.
Acest lucru provoacă amenințări de securitate tot mai multe și mai greu de controlat, arată analiza Transparency.
Foto: Shutterstock