Confidenţialitate

Hari Bucur-Marcu, despre decizia României de a livra un sistem Patriot către Ucraina: Dacă nu ne-am fi implicat, nu am fi ajuns mai bine în ceea ce privește securitatea | AUDIO

România va da Ucrainei un sistem de apărare antiaerian Patriot. Decizia luată azi de CSAT vine după mai multe amânări care ar fi avut la bază – printre altele – un posibil refuz al MapN. Dar – potrivit analiștilor – și calcule electorale. România pune, însă, o condiție: cere SUA, la schimb, un sistem de apărare similar sau echivalent. Lucru care va dura, cel mai probabil, ani de zile, având în vedere că Statele Unite tocmai au anunțat că suspendă toate comenzile pentru sisteme și rachete antiaeriene Patriot – inclusiv cele comandate deja de România – până când Ucraina va avea suficiente mijloace de apărare antiaeriene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia României de a livra Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot nu este o surpriză și – spune, la Europa FM, analistul militar Hari Bucur-Marcu – este decizia corectă. Mai mult, ea este în linie cu decizii similare luate de alte state membre NATO.

Hari Bucur-Marcu: România face parte din clubul occidental. Evident că a contribuit la apărarea aeriană a Ucrainei

„Evident că România a contribuit la apărarea aeriană a Ucrainei. Este occidentală, adică face parte din clubul occidental de state care înțeleg că Federația Rusă este în război cu noi, cu toți”, a spus Hari Bucur-Marcu la Europa FM.

Scopul este clar – spune Hari Bucur-Marcu: „Pentru ajutorarea Ucrainei, astfel încât – mai ales în ceea ce privește acea componentă a războiului de anihilare de către Rusia a civilizației și națiunii ucrainene să nu poată să aibă succes”.

Hari Bucur-Marcu: Dacă România nu ar fi ajutat Ucraina „nu am fi ajuns mai bine din punct de vedere al securității”

Până acum, România a fost destul de discretă în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei. L-am întrebat pe Hari Bucur-Marcu dacă anunțul CSAT ar putea să expună mai mult România, în fața Federației Ruse.

„Dacă am fi făcut invers în sensul în care am fi zis <<Nu e treaba noastră, lasă-i pe ei să se bată>> nu am fi ajuns mai bine din punct de vedere al securității, din contră”, a mai spus Hari Bucur-Marcu.

Ce trebuie să știm despre sistemul de apărare antiaeriană Patriot

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot este cel mai scump deținut de Armata Română. Bucureștiul a plătit aproape 4 miliarde de dolari pentru 7 astfel de sisteme. Doar 4 au ajuns în țară, iar din acestea 2 sunt operaționale. Nu se știe care va fi trimis Ucrainei.

Cert este că Ucraina va trebui să asigure operaționalizarea lui, cu o echipă special pregătită.

În prezent, Ucraina deține 3 sisteme Patriot: două livrate de Germania și unul de SUA.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Financial Times: SUA ar putea opri toate comenzile deschise pentru sistemele Patriot până când Ucraina va avea suficiente pentru a se apăra