Confidenţialitate

Hari Bucur-Marcu, despre războiul Rusia-Ucraina la un an de la izbucnirea lui: Dacă Rusia ar fi putut avea o victorie decisivă, ar fi făcut-o, dar nu este în stare | INTERVIU

La un an de la începerea războiului ne întrebăm ce urmează? Ce ar putea să aducă viitoarele luni în conflictul din țara vecină? Asta în condițiile în care cursul războiului pare să nu fi fost afectat prea mult de sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse. Iar ajutorul pe care l-a primit Ucraina din Occident nu a făcut decât să ajute Keivul să reziste. Liliana Nicolae a stat de vorbă cu analistul militar Hari Bucur-Marcu .

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Obiectivul real al Federației Ruse este anihilarea statului ucrainean, măcar în parte”

Hari Bucur-Marcu: „Un război se oprește când și-a atins obiectivele: ori agresorul, ori agresatul. Obiectivul real al Federației Ruse este anihilarea statului ucrainean, măcar în parte, ceea ce înseamnă că acest război ar trebui să dureze până când Rusia consideră că într-adevăr a obținut acest obiectiv. Ei bine, nu o să se vadă așa ceva – Ucraina continuă să funcționeze”.

Liliana Nicolae: Poate Rusia să ducă invazia mai departe? Și oare pentru cât timp?

Hari Bucur-Marcu: „Practic, dacă acesta este obiectivul nedeclarat al Federației Ruse, atingerea lui se poate întâmpla niciodată. Va trebui să continue acest război până când își epuizează Rusia resursele. Toată lumea se așteaptă ca Rusia să se uzeze în acest război atât de mult încât să nu mai fie în stare să mai producă o asemenea agresiune vreodată împotriva nimănui. Timpul de uzură al Rusiei nu este epuizat, deci ne putem aștepta că la 6 luni, un an de zile de război”.

„Credeți că dacă ei ar fi putut să aibă vreo victorie decisivă nu ar fi făcut-o? Sigur că ar fi făcut-o, dar nu sunt în stare”

Liliana Nicolae: Ar putea să apeleze la un sprijin mai concret din partea Belarusului, de exemplu?

Hari Bucur-Marcu: „Rusia și-a epuizat orice inițiativă strategică. Ce poate să facă este să descopere niște depozite să-și găsească prin depozit niște arme mai vechi pe care să le angajeze în război, niște tancuri de dinainte de al Doilea Război Mondial, să adune oameni cu arcanul ca pe vremuri și să-i trimită pe câmpul de luptă. Credeți că dacă ei ar fi putut să aibă vreo victorie decisivă nu ar fi făcut-o? Sigur că ar fi făcut-o, dar nu sunt în stare”.

Liliana Nicolae: Deci… Rusia nici nu moare, nici nu se predă, iar în privința Occidentului spuneți că nu ne putem aștepta la o intervenție sub nicio formă…

Hari Bucur-Marcu: „Nu, clar”.

„Ucraina nu ar trebui să piardă”

Liliana Nicolae: Dar sprijinul pentru Ucraina va continua, oare la un alt nivel?

Hari Bucur-Marcu: „Sigur că da, va continua fără niciun fel de îndoială. Lucrurile acestea vor avea întotdeauna o consecință pe câmpul de război în sensul în care Ucraina nu ar trebui să piardă”.

Sursa colaj foto: Facebook / Volodimir Zelenski, Captură foto / YouTube

Citește și: Lilian Carp: Putin are nevoie de o masă de dezbateri, iar Republica Moldova poate fi acest instrument prin care Rusia să ajungă la o discuție cu actori politici internaționali | VIDEO